Het bestuur van Nissan kwam donderdag bijeen om de situatie rond voorzitter Carlos Ghosn te bespreken.

Ghosn werd eerder deze week in Japan opgepakt op verdenking van belastingfraude. Hij is behalve voorzitter van Nissan ook topman van Renault en van de Frans-Japanse auto-alliantie Renault-Nissan-Mitsubishi.

De fraude kwam volgens Nissan aan het licht na een maandenlang intern onderzoek, dat was gestart op basis van een melding van een klokkenluider.

Naast gesjoemel met financiële gegevens wordt de 64-jarige Ghosn ook verdacht van misbruik van bedrijfsbezittingen. Behalve Ghosn lijkt ook directeur Greg Kelly te moeten vertrekken wegens het overtreden van de regels.

Het besluit om Ghosn de laan uit te sturen werd naar verluidt unaniem genomen door het bestuur van Nissan. Het ontslag van Ghosn komt niet echt als een verrassing, want Nissan had kort na zijn arrestatie al aangegeven hem te willen ontslaan.

Topman Hiroto Saikawa zou tijdelijk de functie van voorzitter bij het bedrijf van Ghosn overnemen.

De Franse autobouwer Renault, die ook door Ghosn wordt geleid, houdt de Frans-Braziliaanse topman van Libanese afkomst tot nader order in dienst. Het bedrijf liet dinsdag weten dat de taken van Ghosn tijdelijk zullen worden waargenomen door operationeel directeur Thierry Bolloré, die dezelfde bevoegdheden krijgt. Renault heeft om meer informatie van Nissan gevraagd over de zaak.

Het bestuur van Nissan kwam donderdag bijeen om de situatie rond voorzitter Carlos Ghosn te bespreken.Ghosn werd eerder deze week in Japan opgepakt op verdenking van belastingfraude. Hij is behalve voorzitter van Nissan ook topman van Renault en van de Frans-Japanse auto-alliantie Renault-Nissan-Mitsubishi. De fraude kwam volgens Nissan aan het licht na een maandenlang intern onderzoek, dat was gestart op basis van een melding van een klokkenluider. Naast gesjoemel met financiële gegevens wordt de 64-jarige Ghosn ook verdacht van misbruik van bedrijfsbezittingen. Behalve Ghosn lijkt ook directeur Greg Kelly te moeten vertrekken wegens het overtreden van de regels.Het besluit om Ghosn de laan uit te sturen werd naar verluidt unaniem genomen door het bestuur van Nissan. Het ontslag van Ghosn komt niet echt als een verrassing, want Nissan had kort na zijn arrestatie al aangegeven hem te willen ontslaan. Topman Hiroto Saikawa zou tijdelijk de functie van voorzitter bij het bedrijf van Ghosn overnemen. De Franse autobouwer Renault, die ook door Ghosn wordt geleid, houdt de Frans-Braziliaanse topman van Libanese afkomst tot nader order in dienst. Het bedrijf liet dinsdag weten dat de taken van Ghosn tijdelijk zullen worden waargenomen door operationeel directeur Thierry Bolloré, die dezelfde bevoegdheden krijgt. Renault heeft om meer informatie van Nissan gevraagd over de zaak.