België en Frankrijk hebben een nieuwe deal afgesloten over de tijdelijke staatsgaranties die beide landen hebben gegeven om de ontmanteling van Dexia mogelijk te maken.

Dat bevestigt premier Elio Di Rupo in de marge van een bezoek aan de Franse president Nicolas Sarkozy in Parijs. De details van het akkoord gaf de premier niet.

Bij de ontmanteling van Dexia in oktober legden België, Frankrijk en Luxemburg samen 90 miljard euro garanties bijeen, later werd dat bedrag tot de helft herleid. België zorgde voor 60 procent van de garanties.

'Engagementen respecteren'

"Het nieuwe akkoord werd onderhandeld tussen de minister van Financiën en de Franse zijde", zei Di Rupo. "Doel is de engagementen te respecteren" die de regeringen zijn aangegaan, maar meer in detail wilde de Belgische regeringsleider niet gaan. Wel wil hij "zo snel mogelijk een oplossing".

Franse bronnen verduidelijkten dat de Dexia-kwestie kort is aangeraakt tijdens het onderhoud tussen Sarkozy en Di Rupo, maar "zonder in detail te gaan". In kader van het algemeen belang is belangrijk dat er "nog wordt voortgewerkt", klonk het.

België zakt dieper in Dexia-moeras

De kranten De Tijd en L'Echo melden intussen dat de Belgische regering onlangs een deal sloot met Frankrijk en de Dexia-holding die de blootstelling van de genationaliseerde Dexia Bank België aan andere onderdelen van de vroegere Dexia-groep sterk reduceert. In ruil hebben beide landen wel voor 17 miljard euro staatsgaranties moeten toestaan die niet door een onderpand zijn gedekt.

De regeling is voordelig voor Dexia Bank België, maar verhoogt de risico's voor de Belgische schatkist en de belastingbetalers.

Over het akkoord, een verfijning van de voorlopige waarborgregeling van 45 miljard euro die in december was afgesproken, is volgens de kranten vier weken in alle stilte hard onderhandeld tussen België en Frankrijk. (Belga/KVDA)

België en Frankrijk hebben een nieuwe deal afgesloten over de tijdelijke staatsgaranties die beide landen hebben gegeven om de ontmanteling van Dexia mogelijk te maken. Dat bevestigt premier Elio Di Rupo in de marge van een bezoek aan de Franse president Nicolas Sarkozy in Parijs. De details van het akkoord gaf de premier niet. Bij de ontmanteling van Dexia in oktober legden België, Frankrijk en Luxemburg samen 90 miljard euro garanties bijeen, later werd dat bedrag tot de helft herleid. België zorgde voor 60 procent van de garanties. 'Engagementen respecteren' "Het nieuwe akkoord werd onderhandeld tussen de minister van Financiën en de Franse zijde", zei Di Rupo. "Doel is de engagementen te respecteren" die de regeringen zijn aangegaan, maar meer in detail wilde de Belgische regeringsleider niet gaan. Wel wil hij "zo snel mogelijk een oplossing". Franse bronnen verduidelijkten dat de Dexia-kwestie kort is aangeraakt tijdens het onderhoud tussen Sarkozy en Di Rupo, maar "zonder in detail te gaan". In kader van het algemeen belang is belangrijk dat er "nog wordt voortgewerkt", klonk het. België zakt dieper in Dexia-moeras De kranten De Tijd en L'Echo melden intussen dat de Belgische regering onlangs een deal sloot met Frankrijk en de Dexia-holding die de blootstelling van de genationaliseerde Dexia Bank België aan andere onderdelen van de vroegere Dexia-groep sterk reduceert. In ruil hebben beide landen wel voor 17 miljard euro staatsgaranties moeten toestaan die niet door een onderpand zijn gedekt. De regeling is voordelig voor Dexia Bank België, maar verhoogt de risico's voor de Belgische schatkist en de belastingbetalers. Over het akkoord, een verfijning van de voorlopige waarborgregeling van 45 miljard euro die in december was afgesproken, is volgens de kranten vier weken in alle stilte hard onderhandeld tussen België en Frankrijk. (Belga/KVDA)