Nettowinst Zetes daalt met 24 procent

Identificatiespecialist Zetes uit Brussel ziet de nettowinst dalen en de omzet licht stijgen.

De omzet van Zetes nam in 2011 licht toe. Acquisities in goederenidentificatie vingen de terugval in personenidentificatie op.

Groot-Brittannië, de wisselkoersen en enkele herstructureringen wogen op de nettowinst. Identificatiespecialist Zetes uit Brussel boekte in 2011 een omzetstijging van 1,8 procent tot 220,6 miljoen.

De bedrijfswinst daalde met 11,9 procent, de nettowinst met 24 procent. De groei liet het vooral afweten in het tweede semester. Op het halfjaar meldden de Brusselaars nog een omzetgroei van 17,3 procent en een bedrijfswinststijging van 59 procent. De vergelijking met 2010 valt bovendien extra tegen omdat Zetes dat jaar zijn beste resultaten ooit publiceerde, met een omzetgroei van 29,4% en een vooruitgang in nettowinst met 60,4%.

Zetes heeft zoals bekend twee hoofdactiviteiten

Goederenidentificatie (Goods ID) automatiseert logistieke informatiestromen en surft op de vraag naar traceerbaarheid, vooral in de voeding, farmacie en luxegoederen. De groei in deze divisie was 9,9 procent tot 170,7 miljoen euro. Bijna 3 procentpunten van die groei is organisch, de rest komt van kleinere acquisities. Zetes kocht RIFDea in België en Anvos in Duitsland. De eerste is een specialist in elektronische etiketten voor de farmaceutische sector, de tweede in etiketteeroplossingen voor productielijnen. In Zuid-Afrika kocht Zetes voor 5 miljoen euro ProScan. Dat wordt de uitvalsbasis voor al hun activiteiten in de regio. ProScan leverde al meteen 9 miljoen euro omzet op in het tweede semester.

Groot-Brittannië spelbreker

Goods ID deed het goed in Nederland, Zwitserland en zelfs in Zuid-Europa, maar moest herstructureren in Groot-Brittannië. Daar liepen grote contracten af bij klanten in de kleinhandel. De bedrijfskosten van Goods-ID stegen 13,5 procent, de courante bedrijfskasstroom daalde 15,9 procent. Zonder de acquisities te rekenen was de daling zelfs 21,3 procent.

Personenidentificatie (People ID) levert identiteitskaarten in België, Portugal en Israël en verder vooral in Afrika hardware en processen voor kiezersregistratie en -identificatie. Dat gebeurt onder contracten waarbij Zetes de oplossing bouwt en overdraagt aan de klant of zelf verder uitbaat.

People ID kende in 2011 geen grote nieuwe hardwarecontracten en viel met 18,9 procent terug tot 49,9 miljoen omzet. Daarmee is deze divisie nu minder dan een kwart van Zetes. Doordat er minder hardware zat in de omzet, groeide het relatieve belang van de diensten en steeg de marge van de afdeling. Ook hier voerde Zetes een herstructurering door op het einde van het jaar.

Toch hoger dividend

De herstructureringen kostten Zetes één miljoen euro nettowinst en de wisselkoers nog eens 0,7 miljoen, meldt het bedrijf. Het nettoresultaat eindigde uiteindelijk 24 procent lager op 6,2 miljoen, na 2,6 miljoen belastingen.

Ondanks de fors lagere nettowinst keert Zetes een 17% hoger brutodividend uit van 55 eurocent. Dat kan omdat de kasstroom met 63 procent toenam tot 18,2 miljoen. Door de lagere omzet had Zetes minder behoefte aan werkkapitaal, zodat er ongeveer 3,7 miljoen vrijkwam.

Acquisities buiten Oost-Europa op komst

Zetes blijft voorzichtig in zijn vooruitzichten van zijn Goods ID afdeling, waar de conjunctuur klanten doet aarzelen om te bestellen. De Brusselaars zijn wel bezig met acquisities “voorbij Oost-Europa”.

In People ID zorgen de langetermijncontracten voor een “goede zichtbaarheid”. Zetes is in de running voor enkele grote contracten, maar de eventuele omzet daarvan wordt niet belangrijk in 2012, noteert het bedrijf. (B.L.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content