Volgens de studie 'Survival of the Richest: hoe Europa het oneerlijke internationale fiscale systeem ondersteunt', is het aantal dergelijke fiscale akkoorden van 2013 tot 2015 gestegen van 547 naar 1.444. De ngo European Network on Debt and Development (Eurodad) baseerde zich voor de studie op gegevens die werden gepubliceerd door de Europese Commissie van 17 landen van de Europese Unie en Noorwegen.

Middel voor fiscale ontwijking

Volgens coauteur van het rapport Tove Ryding, die gespecialiseerd is in de 'fiscale gelijkheid' bij Eurodad, is de evolutie 'zeer verrassend en erg verontrustend'. 'Als we kijken naar de voorbeelden van Apple en LuxLeaks, weten we dat deze geheime akkoorden gebruikt kunnen worden als middel voor fiscale ontwijking door de multinationals', zegt ze.

Apple kon via een deal met Ierland jarenlang een groot deel van zijn belastingen ontwijken, tot het bedrijf eind augustus door de Europese Commissie op het matje werd geroepen en 13 miljard euro moest betalen aan achterstallige belastingen. In 2014 onthulde LuxLeaks de namen van meer dan 350 multinationals die belastingsovereenkomsten hadden.

(Belga/SK)

Volgens de studie 'Survival of the Richest: hoe Europa het oneerlijke internationale fiscale systeem ondersteunt', is het aantal dergelijke fiscale akkoorden van 2013 tot 2015 gestegen van 547 naar 1.444. De ngo European Network on Debt and Development (Eurodad) baseerde zich voor de studie op gegevens die werden gepubliceerd door de Europese Commissie van 17 landen van de Europese Unie en Noorwegen. Volgens coauteur van het rapport Tove Ryding, die gespecialiseerd is in de 'fiscale gelijkheid' bij Eurodad, is de evolutie 'zeer verrassend en erg verontrustend'. 'Als we kijken naar de voorbeelden van Apple en LuxLeaks, weten we dat deze geheime akkoorden gebruikt kunnen worden als middel voor fiscale ontwijking door de multinationals', zegt ze. Apple kon via een deal met Ierland jarenlang een groot deel van zijn belastingen ontwijken, tot het bedrijf eind augustus door de Europese Commissie op het matje werd geroepen en 13 miljard euro moest betalen aan achterstallige belastingen. In 2014 onthulde LuxLeaks de namen van meer dan 350 multinationals die belastingsovereenkomsten hadden.(Belga/SK)