Nederlanders vluchten weg van Rabobank

© reuters
Patrick Claerhout
Patrick Claerhout redacteur bij Trends

De Nederlandse Rabobank brengt haar ledencertificaten naar de beurs. Op die manier wil de bank voorkomen dat haar eigen vermogen aangetast wordt door de massale uitstroom van leden die de voorbije maanden op gang gekomen is. Meer toelichting door Patrick Claerhout, de bankenspecialist van Trends.

Wat zijn die ledencertificaten van Rabobank?

Patrick Claerhout: “Rabobank is een Nederlandse bankgroep die eigenlijk bestaat uit 136 zelfstandige regionale coöperaties die elke een banklicentie bezitten en in totaal 1,9 miljoen leden tellen. Daarboven staat een centrale coöperatie Rabobank Nederland, die in 2000 startte met de uitgifte van certificaten, een soort achtergestelde obligaties waarop de leden van de lokale Rabobanken konden intekenen. Begin 2013 waren er 277 miljoen dergelijke certificaten van 25 euro in omloop, goed voor een bedrag van 6,9 miljard euro. Dat bedrag wordt meegerekend in het eigen vermogen van de groep. Maandelijks kunnen de certificaten verhandeld worden op een interne markt.”

Waarom wil Rabobank de certificaten nu ook verkopen aan niet-leden?

Patrick Claerhout: “De voorbije maanden is er een massale verkoopstroom op gang gekomen. Tot 2012 waren er nauwelijks leden van Rabobank die hun certificaten verkochten. Daar kwam dit jaar verandering in. Door de onzekerheid over de Nederlandse bankensector en de negatieve berichten over Rabobank, willen steeds meer leden van hun certificaten af. Als er geen andere kopers zijn, koopt Rabobank die certificaten zelf in, maar dat gaat ten koste van het eigen vermogen van de bank. In de voorbije maand november werden maar liefst 40 miljoen certificaten te koop aangeboden, wat neerkomt op een kapitaaluitstroom van 1 miljard euro. Eerder dit jaar zou het uitstaande bedrag aan certificaten al gedaald zijn van 6,9 tot 5,9 miljard euro. Daarom besliste Rabobank om de certificaten vanaf volgend jaar verhandelbaar te maken op de beurs van Amsterdam. Daardoor kunnen ook niet-leden van Rabobank en institutionele beleggers de certificaten kopen. Als incentive verhoogt Rabobank de jaarlijkse vergoeding van 5,2 naar 6,5 procent. Volgens de Nederlandse bank is er bij institutionele beleggers vraag naar ‘minstens een additionele 60 miljoen certificaten’.”

Hoe komt het dat er plots zo veel Nederlanders van hun Rabobank-certificaten af willen?

Patrick Claerhout: “Er bestaat al een tijdje ongerustheid over de gezondheid van de Nederlandse banken. Eerst was er de teloorgang van de vierde bank van Nederland, SNS Reaal, die door de overheid moest gered worden. De Nederlandse economie kreunt al een aantal jaren onder een zware crisis op de vastgoedmarkt, en daar lijden ook de banken onder. Zij hebben in het verleden immers heel wat geïnvesteerd in commercieel vastgoed. SNS Reaal ging ten onder aan die investeringspolitiek. Daarnaast hebben de dalende huizenprijzen en de toenemende werkloosheid een impact op de portefeuilles hypothecaire kredieten van de Nederlandse banken. De klap op de vuurpijl voor Rabobank was de 774 miljoen euro die ze moest betalen voor haar aandeel in het Libor-schandaal en die topman Piet Moerland de kop kostte. De bank die zich altijd als veilig, voorzichtig en conservatief had geprofileerd, bleek een van de actiefste partijen te zijn geweest in de rentemanipulatie. De reputatie van Rabobank en het vertrouwen van de klanten in hun bank kregen een geweldige knauw. Ondanks de schikking met de toezichthouders lopen tegen de bank nog verschillende rechtszaken van investeerders die vinden dat ze nadeel leden a.g.v. de Libor-manipulatie. Dat Rabobank nu de vergoeding op de ledencertificaten optrekt naar 6,5 procent doet wenkbrauwen rijzen. Bij de huidige rentestand is dat een rendement dat vragen oproept over het risicogedrag van de bank.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content