Nederlander Marc van Heel wordt bestuursvoorzitter Argenta: ‘Noem mij geen zakenbankier’

© belga
Patrick Claerhout
Patrick Claerhout redacteur bij Trends

De Nederlander Marc van Heel schrikt niet terug van een uitdaging. Hij is net terug van een bergtocht in Patagonië, en in de financiële wereld maakte hij naam bij gereputeerde huizen als Pimco, Goldman Sachs en Blackrock. Vanaf volgend jaar zet hij mee de bakens uit bij Argenta.

Marc van Heel volgt eind april 2019 Jan Cerfontaine op als voorzitter van de raad van bestuur van de Antwerpse bank- en verzekeringsgroep Argenta. Cerfontaine, een voormalige zakenadvocaat, fungeerde jarenlang als de vertrouwenspersoon van de familie Van Rompuy die Argenta via haar holding Investar controleert.

Het contact tussen de familie Van Rompuy en Van Heel kwam heel toevallig tot stand, vertelt die laatste: “Ik nam enkele jaren geleden deel aan een cursus voor bestuurders aan het Franse Insead. Toevallig waren daar ook enkele mensen van Argenta. Onder meer Jozef Lievens, de voorzitter van de familiale holding Investar, en familiaal bestuurder Bart Van Rompuy. We waren in totaal met 36 deelnemers, waarvan 10 Nederlandstaligen. Je weet hoe dat gaat, automatisch zoek je elkaar wat meer op.”

Het klikte professioneel en menselijk, zegt van Heel. Het contact bleef en de relatie werd ontwikkeld. In november vorig jaar werd de Nederlander aangetrokken als bestuurder van Argenta én Investar.

België is geen onbekend terrein voor Van Heel. Hij werd in 1964 in Zeeuws-Vlaanderen geboren. “Met één been in Nederland, en één in Vlaanderen”, noemt hij het zelf. “Op de middelbare school was de helft van mijn leraren Belgisch. Mijn vrouw studeerde in Antwerpen, en we hebben er samen anderhalf jaar op kot gewoond. Ik denk dat ik de Belgische mentaliteit beter aanvoel dan de modale Nederlander. Ik ben vertrouwd met jullie diplomatieke, bochtige manier om vraagstukken op te lossen _ in tegenstelling tot de soms botte, rechttoe rechtaan aanpak van de Nederlanders.”

‘Geen zakenbankier’

Tussen 1992 en 1995 werkte hij drie jaar in Brussel voor JP Morgan. Hij bracht er obligaties en obligatiestrips aan de man bij Belgische en Nederlandse beleggers. “Noem mij geen zakenbankier”, zegt hij, “Ik ben nooit actief geweest in fusies en overnames. Obligaties, pensioenfondsen, vermogensbeheer,… die zaken hebben het gros van mijn carrière gekleurd.”

Die carrière startte in 1985 als vermogensbeheerder bij Mees & Hope (het latere MeesPierson). Daar maakte Van Heel kennis met beleggingstheorieën en -technieken. “Ik heb er geleerd dat de financiële wereld zeer complex is, maar ook dat het cruciaal is die op een eenvoudige en transparante manier te vertalen naar de klant. Om de link naar Argenta te leggen: wij moeten onze klanten zien te overtuigen met een eenvoudig, overzichtelijk en begrijpelijk productaanbod. In een complexe wereld met veel grote concurrenten is dat een hele uitdaging.”

De strategie van Argenta bestaat erin minder afhankelijk te worden van de rente-inkomsten. Dat betekent dat de fee- en commissie-inkomsten uit de verkoop van beleggingsproducten en verzekeringen verder omhoog moeten. “Daarom gaan we onze producten bundelen en vereenvoudigen, en de eigen Argenta-beleggingsfondsen meer in de kijker zetten”, zegt de toekomstige bestuursvoorzitter.

Vanop de eerste rij

Midden de jaren negentig vestigde Van Heel zich weer in Nederland. Hij ging werken voor het Philips Pensioenfonds in Eindhoven, omdat hij dan vaker bij zijn opgroeiende dochter en pasgeboren zoon kon zijn.

Wat volgde, was pionierswerk. Voor Pimco zette van Heel een kantoor in Nederland op, iets wat hij tien jaar later voor Goldman Sachs Asset Management nog eens overdeed. Bij Pimco beleefde hij in 2008 de financiële crisis vanop de eerste rij. “De dag dat Lehman Brothers viel, was ik samen met mijn baas Mohamed El-Erian op het hoofdkantoor in Newport Beach. ‘s Avonds zei hij tegen mij: ‘Laat ons nu eerst geld uit de automaat gaan halen, want morgen is het er misschien niet meer.’ Dan besef je pas hoe dicht de financiële sector bij de afgrond stond.”

In 2016 deed De Nederlandsche Bank een beroep op Van Heel voor haar expertisecentrum pensioenfondsen: “Ik heb er nuttig werk kunnen verrichten door mijn kennis te delen met jonge mensen. Een bijkomend voordeel was dat ik meer tijd had voor een aantal hobby’s. Ik ben bezeten van fotografie en heb samen met mijn dochter een bedrijfje voor huwelijksreportages opgezet. Vorig jaar heb ik in Zuid-Tirol ook mijn diploma als Wanderführer behaald, waardoor ik bergtochten mag begeleiden. Wandelen en klimmen zijn al heel lang passies. In de Ardennen vond je me vroeger vaak op de rotsen van Freyr, in de omgeving van Dinant.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content