Neckermann wendt het faillissement (voorlopig) af

Neckermann

Neckermann vraagt bescherming tegen schuldeisers en zoekt definitief naar een nieuwe overnemer om het Spaanse Wamos, dat zijn financiële verplichtingen niet kan nakomen, te vervangen.

De reisorganisator, die nog steeds een 50-tal winkels open houdt en zowat 150 personeelsleden telt, wendt door bescherming tegen schuldeisers aan te vragen een nakend faillissement af en ambieert een doorstart met een nieuwe partner. Dat meldt de directie, die vrijdag spreekt van een ‘rooskleurige toekomst’.

Wamos

Neckermann zit in een uitdagende financiële situatie nadat de Britse moederholding Thomas Cook eind 2019 op de fles ging. De Spaanse toerismereus Wamos nam het gros van de winkels over maar door de coronacrisis kan die aandeelhouder zijn financiële verplichtingen niet langer nakomen. Een schijf van 1 miljoen euro kwam begin deze maand niet aan bij de Belgische directie, waarna speculaties over een faillissement op 22 februari gingen circuleren. Dat faillissement zou worden meegedeeld op een aangekondigde ondernemingsraad.

WCO

Maar zover komt het dus niet. Vrijdag vraagt de directie aan de ondernemingsrechtbank van Nijvel bescherming tegen schuldeisers om via de Wet Continuïteit Ondernemingen een overdracht onder gerechtelijk gezag op te starten. De voorbije dagen werd al duidelijk dat CEO Laurent Allardin aan het onderhandelen was met een derde speler. Een lokaal private-equitybedrijf waarover vrijdag nog geen bijkomende details worden toegelicht.

Een gerechtsmandataris zal het bedrijf nu begeleiden in een procedure die vier maanden kan duren. Gedurende die tijd is Neckermann beschermd tegen een faillissement. ‘De Belgische reiziger hoeft zich ondertussen geen zorgen te maken over de vouchers’, beklemtoont Neckermann vrijdag in een persbericht.

Lees verder onder de video

Test-Aankoop

De toeristische speler verkoopt nog steeds reizen en blijft operationeel. Eerder deze week riep consumentenorganisatie Test-Aankoop nog op om vouchers voor niet-uitgevoerde reizen in te wisselen om geen liquiditeitsproblemen te veroorzaken bij Neckermann. Het nieuws over de gerechtelijke procedure biedt perspectief op een nieuwe doorstart. Maar dat zal – indien de gesprekken succesvol zijn – dus zonder Wamos zijn.

‘Van zodra de gerechtelijke procedure is afgerond, zal de nieuwe eigenaar de referentieaandeelhouder worden’, klinkt het nog. Eind vorig jaar kwam het al eens tot een schuldherschikking, 110 van de 119 schuldeisers stemden toen in met het voorstel dat de reisorganisatie hen deed.

Geen vers kapitaal

Wamos beloofde toen 3,5 miljoen euro vers kapitaal maar die kapitaalverhoging blijft uit omdat Wamos het geld zelf niet in kas heeft en hoopt op subsidies van de Spaanse overheid. Met de overdracht onder gerechtelijk gezag kan de reisorganisatie de nodige onderhandelingen ‘op een rustige manier voeren en tot een goed einde brengen’, klinkt het.

Kandidaat-overnemer

De gekozen procedure betekent dat de toekomstige overnemer niet verplicht is om het personeelsbestand integraal over te nemen. Toch is dat wel de ambitie van Allardin, die de waarde van het personeel wil onderstrepen bij de nieuwe kandidaat-overnemer. ‘Het bedrijf is erg geïnteresseerd in het model van Neckermann’, zegt de CEO. ‘In de e-commerce maar ook de winkels. Ik kan niet zeggen dat alle winkels en elk personeelslid mee kan komen. Maar als leider van de maatschappij zal ik proberen om zoveel mogelijk personen aan boord te houden’, klinkt het.

Overheidssteun

Ook de Belgische poot van Neckermann rekent trouwens op financiële ondersteuning van de overheid. ‘Op dit ogenblik zijn alle winkels gesloten. We proberen onze kost zo laag mogelijk te houden. Maar we hebben gedurende deze vier maanden ook subsidies nodig om te overleven, want we hebben quasi geen omzet.’

Neckermann bestaat al sinds 1979 en is een van de grootste reisorganisaties van België.

Partner Content