Tepco, de uitbater van de kerncentrale in Fukushima, meldde dat plutonium gevonden is op vijf plaatsen op de bodem van het nucleaire complex. Beleggers blijken zich zorgen te maken over de nucleaire ramp die nog lang niet bezworen lijkt, waardoor het aandeel Tepco op de beurs van Tokio met 18,67 procent zakt. De Nikkei-index tekende dinsdag een klein verlies op van 19,45 punten of 0,21 procent. De breder samengestelde Topix-index ging 0,89 procent lager tot 850,21 punten.

Volgens Frank Hardeman van het Studiecentrum voor Kernenergie in Mol kan het nog maanden duren vooraleer de problemen met de kerncentrale zijn opgelost. "Tepco moet er in de eerste plaats voor zorgen dat er een oplossing komt voor de bestaande koelproblemen. Daarna moeten alle lekken systematisch worden gedicht," verduidelijkt Hardeman.

De Japanse minister van Nationale Strategie, Koichiro Gemba, liet dinsdag weten dat een nationalisering van de uitbater van de kerncentrale overwogen en dus besproken kan worden. Volgens Reiji Ogino, analist bij Mitsubishi UFJ Morgan Stanley in Tokyo, heeft Tepco zijn lot niet in eigen handen en zal een mogelijke nationalisering beslist worden door politici en niet door rationele economen.

Tepco, de uitbater van de kerncentrale in Fukushima, meldde dat plutonium gevonden is op vijf plaatsen op de bodem van het nucleaire complex. Beleggers blijken zich zorgen te maken over de nucleaire ramp die nog lang niet bezworen lijkt, waardoor het aandeel Tepco op de beurs van Tokio met 18,67 procent zakt. De Nikkei-index tekende dinsdag een klein verlies op van 19,45 punten of 0,21 procent. De breder samengestelde Topix-index ging 0,89 procent lager tot 850,21 punten. Volgens Frank Hardeman van het Studiecentrum voor Kernenergie in Mol kan het nog maanden duren vooraleer de problemen met de kerncentrale zijn opgelost. "Tepco moet er in de eerste plaats voor zorgen dat er een oplossing komt voor de bestaande koelproblemen. Daarna moeten alle lekken systematisch worden gedicht," verduidelijkt Hardeman. De Japanse minister van Nationale Strategie, Koichiro Gemba, liet dinsdag weten dat een nationalisering van de uitbater van de kerncentrale overwogen en dus besproken kan worden. Volgens Reiji Ogino, analist bij Mitsubishi UFJ Morgan Stanley in Tokyo, heeft Tepco zijn lot niet in eigen handen en zal een mogelijke nationalisering beslist worden door politici en niet door rationele economen.