Nationale Bank vreest nieuwe achteruitgang economie

© Belga

Het herstel van de Belgische economie is in oktober stilgevallen. Dat blijkt uit een nieuwe rondvraag bij bedrijven door de Economic Risk Management Group (ERMG). De Nationale Bank vreest zelfs voor een nieuwe achteruitgang.

De Belgische ondernemingen schatten dat hun omzet eind oktober – de enquête werd gehouden op 19, 20 en 21 oktober – 14 procent lager ligt dan in pré-coronatijden. Ook in augustus en september was dat het geval. Sinds augustus is het herstel dat werd ingezet na de lockdown dus volledig stilgevallen.

Meer zelfs. De peiling bij de bedrijven werd genomen nog voor de meest recente bijkomende maatregelen voor de recreatiesector en de uitgebreidere coronabeperkingen in Wallonië en in Brussel. De Nationale Bank noemt het dan ook ‘heel waarschijnlijk’ dat de toestand van de Belgische economie in deze peiling nog te positief wordt ingeschat en dat de situatie opnieuw ‘aan het verslechteren is in plaats van te stagneren’.

De impact van de coronacrisis wordt het minst zwaar ingeschat in Vlaanderen. De impact in Brussel is zwaarder door het wegblijven van pendelaars, toeristen en zakenlui en is vooral voelbaar in de horeca, de detailhandel en de sector vervoer en logistiek. In het Waals Gewest worden vooral de ondersteunende diensten méér getroffen dan in de andere gewesten. Het stagneren van het herstel is vooral een gevolg van de blijvend zwakke vraag, de toename van het aantal besmettingen en het aanscherpen van de maatregelen.

Personeelstekort

Steeds meer is omzetverlies ook een gevolg van uitvallend personeel: het aantal bedrijven dat een personeelstekort meldt als reden voor het omzetverlies is meer dan verdubbeld. Van 2 procent in augustus tot 3 procent in september en 5 procent in oktober. Het aantal werknemers dat afwezig is door ziekte is in oktober gestegen naar 3,2 procent, een niveau vergelijkbaar met half april. Dat cijfer ligt het hoogst in Wallonië (4,3 procent), gevolgd door Brussel (3,8 procent) en Vlaanderen (2,6 procent).

Ondernemers zijn dan ook somber en bezorgd: er wordt geen omzetverbetering verwacht in het vierde kwartaal, en nauwelijks verbetering volgend jaar. Dat is nefast voor de investeringen: die dreigen dit jaar 23 procent lager te liggen dan normaal, en volgend jaar 21 procent.

Er wordt ook gevreesd dat 90.000 mensen dit jaar hun baan zullen verliezen, volgend jaar zou de werkgelegenheid met 15.000 mensen dalen.

Partner Content