N-VA'er Ben Weyts geeft in De Morgen toe dat het om een vertragingsmanoeuvre gaat, Open Vld-collega Herman De Croo houdt het op een "verzekeringsmanoeuvre".

N-VA kondigde eerder al aan de tekst ook te zullen evoceren in de Senaat. Begin deze maand stemde een wisselmeerderheid van christendemocraten, socialisten en groenen in de Kamercommissie Handelsrecht een tekst die beursgenoteerde bedrijven verplicht om binnen dit en vijf jaar een derde vrouwen op te nemen in hun raden van bestuur. De stemming in plenaire zitting staat donderdag gepland.

Open Vld, N-VA en MR willen de tekst echter naar de Raad van State sturen voor advies, wat al dertig dagen uitstel betekent. Komen er opmerkingen, dan kan het voorstel voor amendering opnieuw richting commissie, wat extra vertraging oplevert.

De Croo wil echter niet spreken van een "vertragingsmanoeuvre". "Het gaat hier om een serieuze ingreep in de privébevoegdheid van aandeelhouders. Het is toch maar logisch dat je dergelijke belangrijke wetgeving eerst onderwerpt aan juridisch-technisch advies. Ik vraag me af wie daar tegen kan zijn", aldus de liberaal.

Voor N-VA'er Weyts gaat het wel degelijk om gefilibuster. Hij herhaalt het voornemen om de tekst ook te evoceren in de Senaat en dreigt zelfs met de alarmbelprocedure. "Al denk ik niet dat we daar een meerderheid voor zullen vinden."

N-VA'er Ben Weyts geeft in De Morgen toe dat het om een vertragingsmanoeuvre gaat, Open Vld-collega Herman De Croo houdt het op een "verzekeringsmanoeuvre". N-VA kondigde eerder al aan de tekst ook te zullen evoceren in de Senaat. Begin deze maand stemde een wisselmeerderheid van christendemocraten, socialisten en groenen in de Kamercommissie Handelsrecht een tekst die beursgenoteerde bedrijven verplicht om binnen dit en vijf jaar een derde vrouwen op te nemen in hun raden van bestuur. De stemming in plenaire zitting staat donderdag gepland. Open Vld, N-VA en MR willen de tekst echter naar de Raad van State sturen voor advies, wat al dertig dagen uitstel betekent. Komen er opmerkingen, dan kan het voorstel voor amendering opnieuw richting commissie, wat extra vertraging oplevert. De Croo wil echter niet spreken van een "vertragingsmanoeuvre". "Het gaat hier om een serieuze ingreep in de privébevoegdheid van aandeelhouders. Het is toch maar logisch dat je dergelijke belangrijke wetgeving eerst onderwerpt aan juridisch-technisch advies. Ik vraag me af wie daar tegen kan zijn", aldus de liberaal. Voor N-VA'er Weyts gaat het wel degelijk om gefilibuster. Hij herhaalt het voornemen om de tekst ook te evoceren in de Senaat en dreigt zelfs met de alarmbelprocedure. "Al denk ik niet dat we daar een meerderheid voor zullen vinden."