Dat melden De Tijd en Het Laatste Nieuws dinsdag. Het agentschap maakt zich zorgen over de blijvende afhankelijkheid van de groep van kortetermijnfinanciering. De groep heeft die noodzaak al sterk afgebouwd, maar ze blijft aanzienlijk, oordeelt Moody's.

Het gaat om de ratings van de belangrijkste drie operationele entiteiten van de groep: Dexia Bank België, het Franse Dexia Credit Local en het Luxemburgse BIL. Zowel de ratings voor de financiële sterkte als die voor de langetermijnschulden en -deposito's van die entiteiten worden onder de loep genomen.

Het agentschap wijst ook op de hoge financieringskosten van Dexia, die een negatieve impact kunnen hebben op de kredietverstrekking aan de publieke sector of op de winstgevendheid.

In een reactie verklaarde een woordvoerder van de bank- verzekeraar dat de kern van het financieringsprogramma van Dexia gebaseerd is op 'secured funding', meer bepaald via gedekte obligaties en andere beveiligde effecten. "De financiering 'long term unsecured' vertegenwoordigt bewust een heel beperkt deel van onze financiering: slechts twee miljard op een grootteorde van 15 miljard voor 2011", luidt het in een persbericht. Overigens zou eind maart al 41 procent van het herfinancieringspogramma voor 2011 gerealiseerd zijn (6,1 miljard op een totaal van 15 miljard euro), en 45 procent van het 'deleveraging'-programma voor het afwikkelen van de schuld (6,7 miljard op een totaal van 15 miljard euro in 2011).

Dexia heeft 90 dagen de tijd om haar positie bij het agentschap kenbaar te maken.

Dat melden De Tijd en Het Laatste Nieuws dinsdag. Het agentschap maakt zich zorgen over de blijvende afhankelijkheid van de groep van kortetermijnfinanciering. De groep heeft die noodzaak al sterk afgebouwd, maar ze blijft aanzienlijk, oordeelt Moody's. Het gaat om de ratings van de belangrijkste drie operationele entiteiten van de groep: Dexia Bank België, het Franse Dexia Credit Local en het Luxemburgse BIL. Zowel de ratings voor de financiële sterkte als die voor de langetermijnschulden en -deposito's van die entiteiten worden onder de loep genomen. Het agentschap wijst ook op de hoge financieringskosten van Dexia, die een negatieve impact kunnen hebben op de kredietverstrekking aan de publieke sector of op de winstgevendheid. In een reactie verklaarde een woordvoerder van de bank- verzekeraar dat de kern van het financieringsprogramma van Dexia gebaseerd is op 'secured funding', meer bepaald via gedekte obligaties en andere beveiligde effecten. "De financiering 'long term unsecured' vertegenwoordigt bewust een heel beperkt deel van onze financiering: slechts twee miljard op een grootteorde van 15 miljard voor 2011", luidt het in een persbericht. Overigens zou eind maart al 41 procent van het herfinancieringspogramma voor 2011 gerealiseerd zijn (6,1 miljard op een totaal van 15 miljard euro), en 45 procent van het 'deleveraging'-programma voor het afwikkelen van de schuld (6,7 miljard op een totaal van 15 miljard euro in 2011). Dexia heeft 90 dagen de tijd om haar positie bij het agentschap kenbaar te maken.