De topman van de noodlijdende Italiaanse bank Monte dei Paschi di Siena verwacht 'binnenkort' staatssteun ter waarde van 3,9 miljard euro.

Voorzitter Alessandro Profumo noemde tijdens een financiële conferentie zaterdag in Bergamo wel een bedrag, maar geen concrete datum. De bank is in ieder geval van plan obligaties aan de overheid uit te geven om extra kapitaal te kunnen ontvangen.

Monte dei Paschi, de vierde bank van Italië en de oudste van de wereld, kwam in opspraak nadat bekendraakte dat ze een aantal derivatenconstructies verborgen had gehouden voor de toezichthouders.

De bank, die ook actief is in België, wilde met de constructies een verlies van 730 miljoen euro verborgen houden. Door het verlies moet Monte dei Paschi nu een beroep doen op staatssteun, omdat ze niet aan de minimumkapitaalvereisten van de nationale bank voldoet. Een Italiaanse rechtbank keurde het verstrekken van het noodkrediet al goed.

De gouverneur van de Italiaanse centrale bank, Ignazio Visco, beklemtoonde zaterdag in Bergamo dat er geen sprake is van een 'bailout', wat zou betekenen dat de bank door de overheid gered moet worden van het faillissement. Volgens de gouverneur moet het geld dienen als 'uitzonderlijke en tijdelijke kapitaalbuffer'.

Visco zei zaterdag ook nog dat sommige middelgrote of grote Italiaanse financiële instellingen hun kapitaal zullen moeten versterken door de aanhoudende recessie in Italië. Volgens Visco moet dat extra kapitaal er komen zonder te raken aan kredieten voor de Italiaanse economie.

Visco hield zaterdag ook een pleidooi om de regulatoren meer macht te geven om managers van financiële instellingen te kunnen ontslaan. (ANP/BO)

De topman van de noodlijdende Italiaanse bank Monte dei Paschi di Siena verwacht 'binnenkort' staatssteun ter waarde van 3,9 miljard euro. Voorzitter Alessandro Profumo noemde tijdens een financiële conferentie zaterdag in Bergamo wel een bedrag, maar geen concrete datum. De bank is in ieder geval van plan obligaties aan de overheid uit te geven om extra kapitaal te kunnen ontvangen. Monte dei Paschi, de vierde bank van Italië en de oudste van de wereld, kwam in opspraak nadat bekendraakte dat ze een aantal derivatenconstructies verborgen had gehouden voor de toezichthouders.De bank, die ook actief is in België, wilde met de constructies een verlies van 730 miljoen euro verborgen houden. Door het verlies moet Monte dei Paschi nu een beroep doen op staatssteun, omdat ze niet aan de minimumkapitaalvereisten van de nationale bank voldoet. Een Italiaanse rechtbank keurde het verstrekken van het noodkrediet al goed. De gouverneur van de Italiaanse centrale bank, Ignazio Visco, beklemtoonde zaterdag in Bergamo dat er geen sprake is van een 'bailout', wat zou betekenen dat de bank door de overheid gered moet worden van het faillissement. Volgens de gouverneur moet het geld dienen als 'uitzonderlijke en tijdelijke kapitaalbuffer'. Visco zei zaterdag ook nog dat sommige middelgrote of grote Italiaanse financiële instellingen hun kapitaal zullen moeten versterken door de aanhoudende recessie in Italië. Volgens Visco moet dat extra kapitaal er komen zonder te raken aan kredieten voor de Italiaanse economie. Visco hield zaterdag ook een pleidooi om de regulatoren meer macht te geven om managers van financiële instellingen te kunnen ontslaan. (ANP/BO)