Voedingsbedrijf Mondelez International, bekend van merken zoals Côte d'Or, Lu, Milka, TUC, Grany en Stimorol, wil in België 82 bediendebanen schrappen, voornamelijk op het hoofdkantoor in Mechelen. Dat heeft het bedrijf zelf bekendgemaakt.

Mondelez International wil zijn 'manier van werken vereenvoudigen, standaardiseren en gelijkschakelen op wereldwijd niveau', klinkt het.

De invoering van 'gemeenschappelijke platformen en shared service centra' zou kunnen leiden tot het ontslag van 82 bedienden in België.

De directie laat weten de sociale impact zo veel mogelijk te willen beperken en zo snel mogelijk de gesprekken met de personeelsvertegenwoordigers te willen aanvatten. Mondelez International stelt in de Benelux ruim 2.600 mensen te werk, van wie 296 op het hoofdkantoor in Mechelen. De andere medewerkers zijn actief op de hoofdzetel in Oosterhout (Nederland) en de productiefaciliteiten in Herentals, Halle en Namen.

Volgens de bonden sneuvelen er in Mechelen 57 jobs, in Herentals 14 en in Halle 9.

Welk nut?

Bij bediendevakbond BBTK komt de aankondiging van maandag niet onverwacht, al rijst de vraag of de operatie wel nut heeft.

"De aankondiging van vandaag kadert in een oefening op wereldvlak en in andere regio's was die al gebeurd in de voorbije periode. Het zou gaan om functies op vlak van procurement, customer service, finance en HR. Er is nu nog veel onduidelijkheid, omdat men afhankelijk is van Frankrijk, waar de oefening ook plaatsvindt", zegt Marieke Van Gils, BBTK-secretaris voor de vestiging in Herentals.

Mechels BBTK-secretaris Frank Lingier stelt zich vragen bij het nut van de herstructurering. "De taken worden uitgevoerd naar India, Boekarest of ze worden geconcentreerd op andere plaatsen in Europa. Wij stellen ons de vraag of dat rendabel is. Als je bijvoorbeeld HR-functies elders in Europa concentreert, waar blijft dan de voeling met het personeel", aldus de BBTK'er. "Na de herstructurering van vorig jaar, waarbij enkele tientallen jobs verdwenen, gaan we nu opnieuw aan tafel, een eerste keer op 19 april." (Belga/BO)

Voedingsbedrijf Mondelez International, bekend van merken zoals Côte d'Or, Lu, Milka, TUC, Grany en Stimorol, wil in België 82 bediendebanen schrappen, voornamelijk op het hoofdkantoor in Mechelen. Dat heeft het bedrijf zelf bekendgemaakt.Mondelez International wil zijn 'manier van werken vereenvoudigen, standaardiseren en gelijkschakelen op wereldwijd niveau', klinkt het. De invoering van 'gemeenschappelijke platformen en shared service centra' zou kunnen leiden tot het ontslag van 82 bedienden in België. De directie laat weten de sociale impact zo veel mogelijk te willen beperken en zo snel mogelijk de gesprekken met de personeelsvertegenwoordigers te willen aanvatten. Mondelez International stelt in de Benelux ruim 2.600 mensen te werk, van wie 296 op het hoofdkantoor in Mechelen. De andere medewerkers zijn actief op de hoofdzetel in Oosterhout (Nederland) en de productiefaciliteiten in Herentals, Halle en Namen. Volgens de bonden sneuvelen er in Mechelen 57 jobs, in Herentals 14 en in Halle 9.Bij bediendevakbond BBTK komt de aankondiging van maandag niet onverwacht, al rijst de vraag of de operatie wel nut heeft."De aankondiging van vandaag kadert in een oefening op wereldvlak en in andere regio's was die al gebeurd in de voorbije periode. Het zou gaan om functies op vlak van procurement, customer service, finance en HR. Er is nu nog veel onduidelijkheid, omdat men afhankelijk is van Frankrijk, waar de oefening ook plaatsvindt", zegt Marieke Van Gils, BBTK-secretaris voor de vestiging in Herentals.Mechels BBTK-secretaris Frank Lingier stelt zich vragen bij het nut van de herstructurering. "De taken worden uitgevoerd naar India, Boekarest of ze worden geconcentreerd op andere plaatsen in Europa. Wij stellen ons de vraag of dat rendabel is. Als je bijvoorbeeld HR-functies elders in Europa concentreert, waar blijft dan de voeling met het personeel", aldus de BBTK'er. "Na de herstructurering van vorig jaar, waarbij enkele tientallen jobs verdwenen, gaan we nu opnieuw aan tafel, een eerste keer op 19 april." (Belga/BO)