Vogens de Britse zakenkrant Financial Times was de Britse bank Barclays, die eerder al beboet werd, de spin in het web waarmee de Libor (London interbank offered rate) - of de interbankenrente - werd gemanipuleerd. Crédit Agricole, HSBC, Deutsche Bank en Société Générale zouden deel uitmaken van dat web.

De bankentoezichthouders zouden minstens 20 verzoeken van traders bij concurrerende banken om de rente te manipuleren op het spoor zijn gekomen. Alle verzoeken waren gericht aan het adres van Barclays-traders. De feiten dateren van de periode 2006 - 2008.

Namen

Volgens de bronnen van de Financial Times was de spil in het netwerk een zekere Moryoussef, die tussen 2005 en 2007 als senior trader werkzaam was bij Barclays. Moryoussef zou contact hebben opgenomen met een aantal traders die hij kende bij andere banken. De toezichthouders zijn nu op zoek naar 'verdachte communicatie' met Michael Zrihen bij Credit Agricole, Didier Sander bij HSBC en Christian Bittar bij Deutsche Bank. Geen enkele van die traders zou nog in dienst zijn bij de betrokken banken.

Eind juni ontstond ophef over de manipulatie van de Libor-rente door de Britse grootbank Barclays, wat leidde tot het ontslag van CEO Bob Diamond. De bank manipuleerde de rentetarieven naar eigen zeggen om meer in lijn te liggen met zijn rivalen.

Sir Mervyn King grijpt in

Sir Mervyn King, gouverneur Bank of England, zou intussen een uitnodiging verstuurd hebben naar andere centrale bankiers voor een bijeenkomst op 9 september in Zwitserland. Daar wil King een 'radicale hervorming' van de Libor bespreken. Tot de genodigden behoren onder meer Mario Draghi van de Europese Centrale Bank, Ben Bernanke van de Federal Reserve en nog enkele toplui van andere grote centrale banken. (FT/BO)

Vogens de Britse zakenkrant Financial Times was de Britse bank Barclays, die eerder al beboet werd, de spin in het web waarmee de Libor (London interbank offered rate) - of de interbankenrente - werd gemanipuleerd. Crédit Agricole, HSBC, Deutsche Bank en Société Générale zouden deel uitmaken van dat web.De bankentoezichthouders zouden minstens 20 verzoeken van traders bij concurrerende banken om de rente te manipuleren op het spoor zijn gekomen. Alle verzoeken waren gericht aan het adres van Barclays-traders. De feiten dateren van de periode 2006 - 2008.NamenVolgens de bronnen van de Financial Times was de spil in het netwerk een zekere Moryoussef, die tussen 2005 en 2007 als senior trader werkzaam was bij Barclays. Moryoussef zou contact hebben opgenomen met een aantal traders die hij kende bij andere banken. De toezichthouders zijn nu op zoek naar 'verdachte communicatie' met Michael Zrihen bij Credit Agricole, Didier Sander bij HSBC en Christian Bittar bij Deutsche Bank. Geen enkele van die traders zou nog in dienst zijn bij de betrokken banken.Eind juni ontstond ophef over de manipulatie van de Libor-rente door de Britse grootbank Barclays, wat leidde tot het ontslag van CEO Bob Diamond. De bank manipuleerde de rentetarieven naar eigen zeggen om meer in lijn te liggen met zijn rivalen.Sir Mervyn King grijpt inSir Mervyn King, gouverneur Bank of England, zou intussen een uitnodiging verstuurd hebben naar andere centrale bankiers voor een bijeenkomst op 9 september in Zwitserland. Daar wil King een 'radicale hervorming' van de Libor bespreken. Tot de genodigden behoren onder meer Mario Draghi van de Europese Centrale Bank, Ben Bernanke van de Federal Reserve en nog enkele toplui van andere grote centrale banken. (FT/BO)