1. Waarom stapt CVC uit bpost?

Danny Reweghs: "Het ligt nu eenmaal niet in de natuur van een durfkapitalist als CVC om voor eeuwig en altijd in een bedrijf geïnvesteerd te blijven. Traditioneel is de horizon 5 à 7 jaar en wordt die gebruikt om vaak weinig rendabele bedrijven een pak rendabeler te maken en die aan een (veel) hogere prijs te kunnen verkopen. Op dat vlak is de missie bij bpost zeker geslaagd. CVC zat wel wat langer dan gebruikelijk in bpost (ongeveer 8 jaar), maar wist een investering van afgerond 500 miljoen meer dan 2 miljard euro te maken of ruim 300% winst. Verre van een slechte investering dus! Met de beursgang was CVC al grotendeels uitgestapt zodat deze aankondiging niet echt als een verrassing komt. Al is het wel wat vroeger dan verwacht, maar enkele dagen geleden werd nog de eerste coupon van 0,93 euro per aandeel meegepikt."

2. Wat zijn de gevolgen voor het aandeel?

Danny Reweghs: "De verkoop van bijna de volledige resterende participatie van CVC vond plaats tegen 14,75 euro. Dat is 3,2% onder de slotkoers van dinsdag. Wat zeker niet ongebruikelijk is gezien de grote omvang van het pakket (bijna 20% van het totaal) dat diende geplaatst te worden en bijna 9% onder de topkoers van zowat een maand geleden. Maar daar is dus eerder deze week een dividend van 0,93 euro per aandeel afgegaan. De koers stond woensdag rond 15 uur wel afgerond 5% lager dan gisteren, wat wel niet zo gebruikelijk is. We zijn hiermee zowat 0,5 euro onder de introductieprijs van 15 euro gezakt, maar wie het dividend heeft geïnd staat nog op lichte winst."

3. Hoe ziet de toekomst van het aandeel eruit? Is het nog verstandig bpost-aandelen te kopen?

Danny Reweghs: "Voor de toekomst op langere termijn van het bpost-aandeel is dit zeker geen negatieve ontwikkeling. CVC zou vroeg of laat toch verkopen en ook de voorwaarden zijn marktconform. Dat de koers onder de verkoopprijs van CVC zakt biedt wellicht een nieuwe koopkans. Wie in bpost belegt, doet het niet voor de groei, maar voor het dividend. Met de verwachting dat het bedrijf de eerstvolgende jaren minstens 1 euro per jaar dividend zal kunnen uitkeren, is dit een alternatief voor een bedrijfsobligatie. Dat veronderstelt wel dat het management er blijft in slagen de kosten te drukken en nieuwe activiteiten te ontwikkelen voor de structurele dalende briefwisseling."

1. Waarom stapt CVC uit bpost?Danny Reweghs: "Het ligt nu eenmaal niet in de natuur van een durfkapitalist als CVC om voor eeuwig en altijd in een bedrijf geïnvesteerd te blijven. Traditioneel is de horizon 5 à 7 jaar en wordt die gebruikt om vaak weinig rendabele bedrijven een pak rendabeler te maken en die aan een (veel) hogere prijs te kunnen verkopen. Op dat vlak is de missie bij bpost zeker geslaagd. CVC zat wel wat langer dan gebruikelijk in bpost (ongeveer 8 jaar), maar wist een investering van afgerond 500 miljoen meer dan 2 miljard euro te maken of ruim 300% winst. Verre van een slechte investering dus! Met de beursgang was CVC al grotendeels uitgestapt zodat deze aankondiging niet echt als een verrassing komt. Al is het wel wat vroeger dan verwacht, maar enkele dagen geleden werd nog de eerste coupon van 0,93 euro per aandeel meegepikt." 2. Wat zijn de gevolgen voor het aandeel?Danny Reweghs: "De verkoop van bijna de volledige resterende participatie van CVC vond plaats tegen 14,75 euro. Dat is 3,2% onder de slotkoers van dinsdag. Wat zeker niet ongebruikelijk is gezien de grote omvang van het pakket (bijna 20% van het totaal) dat diende geplaatst te worden en bijna 9% onder de topkoers van zowat een maand geleden. Maar daar is dus eerder deze week een dividend van 0,93 euro per aandeel afgegaan. De koers stond woensdag rond 15 uur wel afgerond 5% lager dan gisteren, wat wel niet zo gebruikelijk is. We zijn hiermee zowat 0,5 euro onder de introductieprijs van 15 euro gezakt, maar wie het dividend heeft geïnd staat nog op lichte winst." 3. Hoe ziet de toekomst van het aandeel eruit? Is het nog verstandig bpost-aandelen te kopen?Danny Reweghs: "Voor de toekomst op langere termijn van het bpost-aandeel is dit zeker geen negatieve ontwikkeling. CVC zou vroeg of laat toch verkopen en ook de voorwaarden zijn marktconform. Dat de koers onder de verkoopprijs van CVC zakt biedt wellicht een nieuwe koopkans. Wie in bpost belegt, doet het niet voor de groei, maar voor het dividend. Met de verwachting dat het bedrijf de eerstvolgende jaren minstens 1 euro per jaar dividend zal kunnen uitkeren, is dit een alternatief voor een bedrijfsobligatie. Dat veronderstelt wel dat het management er blijft in slagen de kosten te drukken en nieuwe activiteiten te ontwikkelen voor de structurele dalende briefwisseling."