Mitsui is mede-eigenaar van de boorput van waaruit de olievlek zich verspreidde in de Golf van Mexico. In een persbericht meldt BP dat een minnelijke schikking werd getroffen met Moex Offschore, dochteronderneming van het Japanse bedrijf Mitsui and Co.

Het bedrag van 1,065 miljard dollar dient om het fonds van 20 miljard dollar voor de slachtoffers van de olieramp te spijzen, en de kosten die het ruimen van de vlek meebrengen te dekken.

Moex Offshore bezit 10 procent van de aandelen van de onderzeese boorput. In november 2010 had BP 1,9 miljard dollar geëist van de dochteronderneming van Mitsui and Co. De Japanse groep weigerde evenwel om de factuur te betalen. BP roept in het persbericht de andere partijen (Transocean, Halliburton en Anadarko) die betrokken waren bij de ramp op om het voorbeeld van Moex en Mitsui te volgen.

De kosten van de natuurramp zijn intussen al opgelopen tot 40 miljard dollar voor BP. In dat bedrag zit de 20 miljard voor het compensatiefonds inbegrepen. De oliereus zag zich door de toenemende kosten al verplicht 25 miljard dollar aan activa te verkopen. BP kondigt ook verdere desinvesteringen aan.

Na de bekendmaking van de minnelijke schikking klom het BP-aandeel met 3,8 procent tot 464,8 pence. Sinds de explosie van de Deepwater Horizon in april 2010 zakte het aandeel met 29 procent.

belga/bloomberg

Mitsui is mede-eigenaar van de boorput van waaruit de olievlek zich verspreidde in de Golf van Mexico. In een persbericht meldt BP dat een minnelijke schikking werd getroffen met Moex Offschore, dochteronderneming van het Japanse bedrijf Mitsui and Co. Het bedrag van 1,065 miljard dollar dient om het fonds van 20 miljard dollar voor de slachtoffers van de olieramp te spijzen, en de kosten die het ruimen van de vlek meebrengen te dekken.Moex Offshore bezit 10 procent van de aandelen van de onderzeese boorput. In november 2010 had BP 1,9 miljard dollar geëist van de dochteronderneming van Mitsui and Co. De Japanse groep weigerde evenwel om de factuur te betalen. BP roept in het persbericht de andere partijen (Transocean, Halliburton en Anadarko) die betrokken waren bij de ramp op om het voorbeeld van Moex en Mitsui te volgen.De kosten van de natuurramp zijn intussen al opgelopen tot 40 miljard dollar voor BP. In dat bedrag zit de 20 miljard voor het compensatiefonds inbegrepen. De oliereus zag zich door de toenemende kosten al verplicht 25 miljard dollar aan activa te verkopen. BP kondigt ook verdere desinvesteringen aan.Na de bekendmaking van de minnelijke schikking klom het BP-aandeel met 3,8 procent tot 464,8 pence. Sinds de explosie van de Deepwater Horizon in april 2010 zakte het aandeel met 29 procent.belga/bloomberg