Het gaat om 157.000 voertuigen van het eigen merk en 468.000 die voor Nissan zijn geproduceerd. Mitsubishi zegt dat de productie en verkoop van de modellen is stopgezet en dat een onafhankelijke onderzoekscommissie is opgericht.

Nissan

Het was Nissan dat de fouten ontdekte en een analyse vroeg. Mitsubishi voerde daarop een intern onderzoek uit en bevestigde de manipulatie.

Mitsubishi is de zesde grootste autobouwer van Japan en verkocht vorig jaar meer dan een miljoen wagens. Het bedrijf onderzoekt nog of auto's voor buitenlandse markten bij de zaak betrokken zijn. Mitsubishi levert auto's aan zijn sectorgenoot Nissan, die ze vervolgens onder een eigen naam op de markt brengt. De twee gaan praten over compensatie.

Aandeel

Vóór de start van de persconferentie waarop het nieuws bekend werd gemaakt, maakten de toplui van Mitsubishi Motors, onder wie voorzitter Tetsuro Aikawa, een diepe buiging, melden internationale media.

Na de aankondiging zakte het aandeel van het bedrijf 15 procent lager.

Gesjoemel

De affaire bij Mitsubishi volgt op vergelijkbare zaken in het recente verleden bij concurrenten als Hyundai, Kia en Ford. Hyundai en Kia troffen eind 2014 een schikking in de VS omdat ze daar verbruikscijfers rooskleuriger hadden voorgesteld dan ze daadwerkelijk waren. Ford gaf in 2013 en 2014 aan dat zijn hybrides minder zuinig waren dan eerder was aangekondigd.

Autofabrikanten staan extra onder druk sinds Volkswagen vorig jaar toegaf met miljoenen auto's gesjoemeld te hebben. (Belga/KVDA)

Het gaat om 157.000 voertuigen van het eigen merk en 468.000 die voor Nissan zijn geproduceerd. Mitsubishi zegt dat de productie en verkoop van de modellen is stopgezet en dat een onafhankelijke onderzoekscommissie is opgericht.Het was Nissan dat de fouten ontdekte en een analyse vroeg. Mitsubishi voerde daarop een intern onderzoek uit en bevestigde de manipulatie. Mitsubishi is de zesde grootste autobouwer van Japan en verkocht vorig jaar meer dan een miljoen wagens. Het bedrijf onderzoekt nog of auto's voor buitenlandse markten bij de zaak betrokken zijn. Mitsubishi levert auto's aan zijn sectorgenoot Nissan, die ze vervolgens onder een eigen naam op de markt brengt. De twee gaan praten over compensatie.Vóór de start van de persconferentie waarop het nieuws bekend werd gemaakt, maakten de toplui van Mitsubishi Motors, onder wie voorzitter Tetsuro Aikawa, een diepe buiging, melden internationale media. Na de aankondiging zakte het aandeel van het bedrijf 15 procent lager.De affaire bij Mitsubishi volgt op vergelijkbare zaken in het recente verleden bij concurrenten als Hyundai, Kia en Ford. Hyundai en Kia troffen eind 2014 een schikking in de VS omdat ze daar verbruikscijfers rooskleuriger hadden voorgesteld dan ze daadwerkelijk waren. Ford gaf in 2013 en 2014 aan dat zijn hybrides minder zuinig waren dan eerder was aangekondigd.Autofabrikanten staan extra onder druk sinds Volkswagen vorig jaar toegaf met miljoenen auto's gesjoemeld te hebben. (Belga/KVDA)