Mithra lanceert een revolutionair voorbehoedsmiddel, Estetrol

Embleem op de website van het bedrijf. © /

Het Luikse farmaceutisch bedrijf Mithra brengt binnenkort Estetrol op de markt, een geneesmiddel om menopauze te behandelen zonder risico op een trombose en dat ook als oraal anticonceptiemiddel zal dienen. CEO François Fornieri voorspelt een ware revolutie in de sector.

“In 2001 toonde een Amerikaanse studie dat behandelingen voor menopauze een negatieve impact op de stolling hadden met risico’s op trombose” vertelt François Fornieri, CEO van Mithra in Luik. Die bekendmaking had toen een ware aardverschuiving op de markt te weeg gebracht aangezien daarvoor precies het omgekeerde beweerd werd. Op korte tijd daalde de omzet van de farmaceutische sector voor dat soort producten van 5 tot 2 miljard dollar. Sindsdien kwam de markt er weer boven op, onder meer dankzij patches en transdermale toepassingen terwijl de vraag potentieel zeer sterk blijft voor zover er een reële veiligheidswaarborg bestaat tegen trombo-embolische risico’s. In de sector ligt de potentiele omzet om en bij de 8 miljard dollar”. François Fornieri komt terug op die vaststelling omdat zijn bedrijf binnenkort een geneesmiddel dat aan die verwachtingen voldoet op de markt lanceert: Estetrol. “Estetrol zal morgen voor de oestrogenen zijn wat aspirine vroeger was voor ontstekingsremmers” voorspelt hij, overtuigd van het enthousiasme dat het geneesmiddel op wereldschaal zal opwekken.

Uteron keert terug naar Mithra

“Estetrol is eigenlijk een natuurlijk oestrogeen dat door de foetus wordt geproduceerd” legt het bedrijf uit. “De chemische reproductie ervan is zeer duur maar hoe meer de fases van R&D vorderen, hoe meer de kosten dalen”. In 2013 was de financiering van R&D echter te duur geworden voor Uteron Pharma. Bovendien waren de toenmalige vennoten van François Fornieri meer geïnteresseerd in een mooie meerwaarde dan te investeren in Esterol. Daarom hebben de Amerikanen van Watson beslist de zaak over te nemen en hebben ze zich verbonden de projecten verder te ontwikkelen door de activiteiten in de Luikse periferie te handhaven – een conditio sine qua van François Fornieri. Watson zat toen echter zelf in een consolideringsfase. En de nieuwe referentie-aandeelhouder, Actavis, moest keuzes maken tussen de verschillende projecten… Die van Uteron Pharma werden uiteindelijk opgegeven met de ontketening van een Renaultfase in Flémalle. Toen sprong François Fornieri in de bres om een vrijwaringsclausule terug te roepen die hij getekend had toen hij Uteron Pharma aan Watson verkocht: Mithra kon inderdaad vier van de activiteiten van Uteron terughalen indien Watson er geen belang meer in stelde, wat de Luikse entiteit gedaan heeft voor een symbolische euro terwijl de waarde van die projecten vandaag rond de 150 miljoen draait! Achter de symbolische euro gaat wel een overname van de passiva schuil en het engagement om de fases van de R&D verder te zetten. François Fornieri is alvast vastberaden: “Tussen de overdracht in 2013 en de overname vandaag, kunnen we dankzij de middelen van de Amerikanen Esterol in zeven fases i.p.v. twaalf daarvoor produceren. En binnenkort zullen amper vier of vijf fases nodig zijn!”.

Het enthousiasme van François Fornieri is ook te wijten aan het feit dat Esterol als een voorbehoedsmiddel zal verkocht worden. “Fase 2 van de R&D heeft inderdaad getoond dat Esterol de eisprong goed blokkeert”, verzekert François Fornieri. “We lanceren fase 3 van R&D op wereldschaal. Concreet zullen we die pil eerst op 30.000 cycli testen en op 20.000 in het eindstadium. Tot nu toe blijkt dat het middel geen enkele impact heeft op de lever waar de stollingsfactoren geproduceerd worden. Het potentieel is dan ook gigantisch. Terwijl de derde generatiepillen sinds 2011 gynaecologen, dokters en patiëntes afschrikken zal Estetrol de markt radicaal veranderen. Het middel doet immers zowel risico’s op trombose als bijwerkingen van tweede generatiepillen – zoals acne en hinderlijke haargroei-teniet.

Fondsenwerving en beursingang

Met Estetrol wil François Fornieri dus van Mithra een “incontournable” speler maken op de markt van de orale anticonceptiemiddelen en de behandeling van menopauze. Om zijn ambities waar te maken is de voormalige Trends-Tendances manager van het jaar een fondsenheffing van 70 miljoen euro in het werk aan het stellen. Daarom zal er naast de ingang in het kapitaal van één of andere farmaceutische gigant – om de distributie op wereldvlak makkelijker te maken – en van enkele privé-investeerders, een dossier voor beursingang bij de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) tegen 6 maart neergelegd worden. François Fornieri toont zich wel voorzichtig: “We zullen moeten zien hoe de gezondheid van de markt er tegen juni uitziet, de voorziene datum voor de beursingang. Als die er niet optimaal uitziet kunnen we andere financieringspistes activeren” zegt hij. François Fornieri verzekert ons dat de inkomsten van Esterol eens het product op de markt is vooral dienen om andere veelbelovende onderzoeken in de streek rond Luik te financieren.

Jean-Marc Damry

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content