Roeland Byl

‘Mislukte fusie tussen bpost en PostNL gaat als een gemiste kans de geschiedenis in’

Roeland Byl redacteur bij Trends

Een blik op de beurskoersen leert dat het bpost en PostNL sinds de mislukte fusie slecht is vergaan. Dat zegt Trends-redacteur Roeland Byl.

PostNL neemt deze week in Mechelen zijn nieuwe Belgische hoofdkantoor in gebruik. Burgemeester Bart Somers (Open Vld) komt het lintje doorknippen. Voor PostNL is het een uitgelezen moment om zijn ambitie op de Belgische markt nog eens toe te lichten.

Die ambitie draait om niets anders dan de bikkelharde concurrentiestrijd om marktaandeel tussen de pakjesbezorgers. De openlijke strijd om de Belgische markt komt er dik twee jaar nadat de fusiepoging tussen bpost en PostNL op de klippen is gelopen.

Destijds was het vooral de Nederlandse regering die zich verzette. In de ogen van de Nederlanders was er voor een semi-overheidsbedrijf als bpost geen plaats op de geliberaliseerde Nederlandse postmarkt.

Mislukte fusie tussen bpost en PostNL gaat als een gemiste kans de geschiedenis in

De marktomstandigheden noopten de Nederlandse regering er intussen toe de weg wel vrij te maken voor een fusie tussen PostNL en Sandd, het tweede postbedrijf dat bij onze noorderburen ontstond als gevolg van de liberalisering. Dat komt neer op het terugdraaien van de klok.

Een blik op de beurskoersen leert bovendien dat het beide bedrijven sinds de mislukte fusie slecht is vergaan. De noodzakelijke transitie van postbedeler naar pakjesbezorger komt voor beide op kruissnelheid, maar terwijl dat proces zich voltrekt, staan de winstmarges in de pakjesdivisie onder druk.

Dat leidt tot meer competitie in afwachting van het moment dat de onvermijdelijke consolidatie van de Europese pakjesmarkt begint. Het ziet ernaar uit dat de afgesprongen fusie als een gemiste kans de geschiedenis zal ingaan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content