De ministerraad zal de kandidatuur van bpost weerhouden voor het nieuwe contract voor de bedeling van kranten en tijdschriften. Dat meldt de socialistische overheidsvakbond ACOD aan Belga. Ook de christelijke vakbond ACV Transcom stelt dat bpost de enige van de drie kandidaten is, waarmee de regering in zee wil gaan.

Gevraagd naar een reactie wou het kabinet van minister van Economie Johan Vande Lanotte (SP.A) niet ingaan op de mogelijke toekenning. Er is geen ministerraad geweest, klonk het, en het is ook niet zeker of die er deze maand nog komt. Ook bij bpost zelf kon men niet ingaan op het bericht. "Wij zijn het lijdend voorwerp in deze beslissing. Wij wachten de beslissing ook af", aldus een woordvoerder.

'3.000 jobs gered!'

ACOD zegt "verheugd" te zijn over de toekenning, "3.000 jobs gered bij bpost!", klinkt het. ACV-Transcom bevestigt de keuze voor bpost, dat nu reeds de kranten ronddraagt, maar wijst er ook op dat er nog niets officieel getekend is.

Bpost, Belgische Distributiedienst (BD), dat huis-aan-huisdrukwerk verdeelt, en persdistributeur AMP hadden eerder hun kandidatuur ingediend via de telecomregulator BIPT. De kandidaturen worden geëvalueerd door het BIPT, samen met een werkgroep (BIPT, de FOD Economie en kabinet minister Van Economie), zo klonkt het vorige maand.

De ministerraad moet beslissen wie een offerte mag indienen op basis van een voorstel van selectie dat na de evaluatie opgemaakt wordt. De nieuwe concessie zal vijf jaar gelden en gaat in vanaf 1 januari 2016.

'Enkel bpost voldoende gekwalificeerd en betrouwbaar personeel'

Volgens ACOD'er Jean-Pierre Nyns zal de ministerraad enkel bpost "weerhouden als een kandidaat met voldoende gekwalificeerd en betrouwbaar personeel om de kranten en tijdschriften over het ganse land te verdelen". Volgens Nyns zou uit de dossiers van BD en AMP blijken dat ze "niet of onvoldoende kunnen aantonen dat ze over de technische bekwaamheid beschikken".

André Blaise van ACV Transcom bevestigt. Het dossier is nog niet op de ministerraad gekomen, maar bij het voorbereidende politieke werk is gebleken dat bpost als enige kan garanderen dat de kranten overal bedeeld kunnen worden vanaf begin 2016, klinkt het.

Vrees voor verlies 3.000 banen

Begin deze maand manifesteerde een duizendtal postbodes aan het kabinet Vande Lanotte tegen de geplande uitbesteding van contract. Bij verlies van dat contract, vreesden ze een verlies van 3.000 banen bij bpost. Het was Europa dat een aanbesteding van het kranten- en tijdschriftencontract eiste, toen het vorig jaar groen licht gaf voor de overheidssteun die bpost krijgt voor de uitvoering van de verschillende openbare diensten. De Belgische postmarkt is sinds 1 januari 2011 namelijk volledig geliberaliseerd.

(belga/SD)

Gevraagd naar een reactie wou het kabinet van minister van Economie Johan Vande Lanotte (SP.A) niet ingaan op de mogelijke toekenning. Er is geen ministerraad geweest, klonk het, en het is ook niet zeker of die er deze maand nog komt. Ook bij bpost zelf kon men niet ingaan op het bericht. "Wij zijn het lijdend voorwerp in deze beslissing. Wij wachten de beslissing ook af", aldus een woordvoerder. ACOD zegt "verheugd" te zijn over de toekenning, "3.000 jobs gered bij bpost!", klinkt het. ACV-Transcom bevestigt de keuze voor bpost, dat nu reeds de kranten ronddraagt, maar wijst er ook op dat er nog niets officieel getekend is. Bpost, Belgische Distributiedienst (BD), dat huis-aan-huisdrukwerk verdeelt, en persdistributeur AMP hadden eerder hun kandidatuur ingediend via de telecomregulator BIPT. De kandidaturen worden geëvalueerd door het BIPT, samen met een werkgroep (BIPT, de FOD Economie en kabinet minister Van Economie), zo klonkt het vorige maand. De ministerraad moet beslissen wie een offerte mag indienen op basis van een voorstel van selectie dat na de evaluatie opgemaakt wordt. De nieuwe concessie zal vijf jaar gelden en gaat in vanaf 1 januari 2016. Volgens ACOD'er Jean-Pierre Nyns zal de ministerraad enkel bpost "weerhouden als een kandidaat met voldoende gekwalificeerd en betrouwbaar personeel om de kranten en tijdschriften over het ganse land te verdelen". Volgens Nyns zou uit de dossiers van BD en AMP blijken dat ze "niet of onvoldoende kunnen aantonen dat ze over de technische bekwaamheid beschikken". André Blaise van ACV Transcom bevestigt. Het dossier is nog niet op de ministerraad gekomen, maar bij het voorbereidende politieke werk is gebleken dat bpost als enige kan garanderen dat de kranten overal bedeeld kunnen worden vanaf begin 2016, klinkt het. Begin deze maand manifesteerde een duizendtal postbodes aan het kabinet Vande Lanotte tegen de geplande uitbesteding van contract. Bij verlies van dat contract, vreesden ze een verlies van 3.000 banen bij bpost. Het was Europa dat een aanbesteding van het kranten- en tijdschriftencontract eiste, toen het vorig jaar groen licht gaf voor de overheidssteun die bpost krijgt voor de uitvoering van de verschillende openbare diensten. De Belgische postmarkt is sinds 1 januari 2011 namelijk volledig geliberaliseerd.(belga/SD)