Dat schrijft De Tijd.

De Gentse kamer van inbeschuldigingstelling was bijna klaar om te trancheren in de zaak, maar een van de rechters moest zich op de valreep terugtrekken omdat hij plots opmerkte dat hij in een andere hoedanigheid al met het dossier te maken kreeg.

De procedure over de belastingfraude van ruim 25 miljoen euro, moet van nul worden overgedaan, bevestigt de woordvoerder van het Gentse parket-generaal in de krant. "We zullen nu -zoals gebruikelijk- nagaan voor welke verdachten de tenlasteleggingen verjaard zijn." De Tijd merkt op dat als het ooit nog tot een proces komt, de rechtbank behalve de 'verjaringstermijn' ook de 'redelijke termijn' in deze zaak moeten beoordelen. Het gerechtelijk onderzoek loopt immers al sinds 1999, maar sleepte tien jaar aan. Pas in 2009 was het parket klaar met zijn eindvordering. Vervolgens duurde het drie jaar voor de raadkamer KBC Bank en andere verdachten doorverwees naar de beklaagdenbank. Daartegen werd beroep aangetekend. Pas na nog eens drie jaar was de Gentse KI klaar om eindelijk te beslissen wie zich voor de rechter moet verantwoorden. Tot een van de rechters dus tot zijn pijnlijke vaststelling kwam.

Faillisementen

Het dossier concentreert zich op de activiteiten van KB Consult. Dat filiaal van de toenmalige Kredietbank (nu KBC), begeleidde tussen 1995 en 1997 ruim 60 bedrijven met veel geld in kas, genre kleine apotheken, een chocolaterie, of parkeergarages. Die bedrijven werden volgens De Tijd voor een interessante prijs overgedragen aan nieuwe eigenaars, die ze failliet lieten gaan zonder de openstaande belastingen te betalen. Voor hun rol in de constructie kregen de nieuwe eigenaars een commissie.

Na een serie van dergelijke faillissementen opende het gerecht van Brugge in 1999 een onderzoek...

(Belga/RR)

Dat schrijft De Tijd.De Gentse kamer van inbeschuldigingstelling was bijna klaar om te trancheren in de zaak, maar een van de rechters moest zich op de valreep terugtrekken omdat hij plots opmerkte dat hij in een andere hoedanigheid al met het dossier te maken kreeg.De procedure over de belastingfraude van ruim 25 miljoen euro, moet van nul worden overgedaan, bevestigt de woordvoerder van het Gentse parket-generaal in de krant. "We zullen nu -zoals gebruikelijk- nagaan voor welke verdachten de tenlasteleggingen verjaard zijn." De Tijd merkt op dat als het ooit nog tot een proces komt, de rechtbank behalve de 'verjaringstermijn' ook de 'redelijke termijn' in deze zaak moeten beoordelen. Het gerechtelijk onderzoek loopt immers al sinds 1999, maar sleepte tien jaar aan. Pas in 2009 was het parket klaar met zijn eindvordering. Vervolgens duurde het drie jaar voor de raadkamer KBC Bank en andere verdachten doorverwees naar de beklaagdenbank. Daartegen werd beroep aangetekend. Pas na nog eens drie jaar was de Gentse KI klaar om eindelijk te beslissen wie zich voor de rechter moet verantwoorden. Tot een van de rechters dus tot zijn pijnlijke vaststelling kwam.Het dossier concentreert zich op de activiteiten van KB Consult. Dat filiaal van de toenmalige Kredietbank (nu KBC), begeleidde tussen 1995 en 1997 ruim 60 bedrijven met veel geld in kas, genre kleine apotheken, een chocolaterie, of parkeergarages. Die bedrijven werden volgens De Tijd voor een interessante prijs overgedragen aan nieuwe eigenaars, die ze failliet lieten gaan zonder de openstaande belastingen te betalen. Voor hun rol in de constructie kregen de nieuwe eigenaars een commissie.Na een serie van dergelijke faillissementen opende het gerecht van Brugge in 1999 een onderzoek...(Belga/RR)