Het Brits-Australische mijnconcern Rio Tinto sloot in februari 2009 een akkoord met Chinalco, de grootste aluminiumproducent van China. Chinalco zou 19,5 miljard dollar investeren in Rio Tinto. Maar omdat die overeenkomst met de Chinezen uiteindelijk niet doorging, lanceerde Rio Tinto in juni 2009 een kapitaalverhoging van 15,2 miljard dollar en sloot het bedrijf een samenwerkingsakkoord af met BHP Billiton inzake de ijzerertsontginning in West-Australië.

De Europese Commissie startte begin 2010 al een onderzoek naar de alliantie tussen de mijnbouwbedrijven. Ook de concurrenten vreesden dat de samenwerking zou leiden tot een doupolie en de prijzen omhoog zou stuwen.

Wegens die aanhoudende kritiek op de alliantie hebben de giganten nu beslist om de samenwerking te schrappen.

Het Brits-Australische mijnconcern Rio Tinto sloot in februari 2009 een akkoord met Chinalco, de grootste aluminiumproducent van China. Chinalco zou 19,5 miljard dollar investeren in Rio Tinto. Maar omdat die overeenkomst met de Chinezen uiteindelijk niet doorging, lanceerde Rio Tinto in juni 2009 een kapitaalverhoging van 15,2 miljard dollar en sloot het bedrijf een samenwerkingsakkoord af met BHP Billiton inzake de ijzerertsontginning in West-Australië. De Europese Commissie startte begin 2010 al een onderzoek naar de alliantie tussen de mijnbouwbedrijven. Ook de concurrenten vreesden dat de samenwerking zou leiden tot een doupolie en de prijzen omhoog zou stuwen. Wegens die aanhoudende kritiek op de alliantie hebben de giganten nu beslist om de samenwerking te schrappen.