Melexis sloot een sterk jaar af met een lichtjes dalend vierde kwartaal. De omzet over de laatste drie maanden was 57,3 miljoen euro, een daling met één procent vergeleken met 2010. Voor 2012 verwacht Melexis "een mid- tot hoge eencijferige groei". Bruto- en bedrijfsmarge als percentage van de omzet zullen rond het niveau van 2011 blijven, voorspelt het bedrijf. .

Melexis ontwikkelt sensoren, actuatoren, draadloze communicatiechips en optische elektronica, vooral voor de automobielnijverheid. De productie is uitbesteed. Melexis houdt wel het testen in eigen handen, onder meer in Ieper.

De bedrijfswinst kwam in het afgelopen kwartaal op 14,4 miljoen euro, een daling met 3,3 procent. De onderzoeks- en ontwikkelingskosten eindigden op 15 procent van de omzet, de verkoop- en administratieve kosten samen op 9 procent. Dat was telkens een relatieve kostenverhoging met één procent vergeleken met vorig jaar. De nettowinst kwam 1,5 procent lager uit op 13 miljoen euro.

Opvallend is dat Melexis zijn brutomarge voor het kwartaal met 3 procent kon optrekken tot 49 procent of 28,2 miljoen euro.

Niet alleen automobiel

In 2011 lanceerde Melexis een recordaantal van 26 nieuwe producten. Dat verklaart wat financieel directeur Karen van Griensven de "hoger dan gemiddelde niet-recurrente ontwikkelingsinkomsten" noemt.

Chief executive officer Françoise Chombar: "Meer dan de helft van die nieuwe producten is niet alleen gericht op onze belangrijkste doelmarkt - de automobielsector - maar ook op de industriële, consumenten- en medische markten". Meestal zijn het producten die bijdragen tot milieubehoud en energiebesparing. "Een grote meerderheid van die 26 producten zijn marktpremières", stelt Chombar.

In 2010 haalde Melexis meer dan 76 procent van zijn omzet uit de automobielsector.

De omzet voor het afgelopen jaar was 230,7 miljoen euro, een stijging van 5 procent in vergelijking met het vorige jaar. De nettowinst kwam 6 procent lager uit dan in 2010, op 45.9 miljoen.
Melexis kocht vorig jaar 923.019 eigen aandelen in tegen een gemiddelde prijs van 10.92 euro. 6,93 procent van de aandelen zit nu bij het bedrijf zelf. (B.L.)

Melexis sloot een sterk jaar af met een lichtjes dalend vierde kwartaal. De omzet over de laatste drie maanden was 57,3 miljoen euro, een daling met één procent vergeleken met 2010. Voor 2012 verwacht Melexis "een mid- tot hoge eencijferige groei". Bruto- en bedrijfsmarge als percentage van de omzet zullen rond het niveau van 2011 blijven, voorspelt het bedrijf. . Melexis ontwikkelt sensoren, actuatoren, draadloze communicatiechips en optische elektronica, vooral voor de automobielnijverheid. De productie is uitbesteed. Melexis houdt wel het testen in eigen handen, onder meer in Ieper. De bedrijfswinst kwam in het afgelopen kwartaal op 14,4 miljoen euro, een daling met 3,3 procent. De onderzoeks- en ontwikkelingskosten eindigden op 15 procent van de omzet, de verkoop- en administratieve kosten samen op 9 procent. Dat was telkens een relatieve kostenverhoging met één procent vergeleken met vorig jaar. De nettowinst kwam 1,5 procent lager uit op 13 miljoen euro. Opvallend is dat Melexis zijn brutomarge voor het kwartaal met 3 procent kon optrekken tot 49 procent of 28,2 miljoen euro. Niet alleen automobiel In 2011 lanceerde Melexis een recordaantal van 26 nieuwe producten. Dat verklaart wat financieel directeur Karen van Griensven de "hoger dan gemiddelde niet-recurrente ontwikkelingsinkomsten" noemt. Chief executive officer Françoise Chombar: "Meer dan de helft van die nieuwe producten is niet alleen gericht op onze belangrijkste doelmarkt - de automobielsector - maar ook op de industriële, consumenten- en medische markten". Meestal zijn het producten die bijdragen tot milieubehoud en energiebesparing. "Een grote meerderheid van die 26 producten zijn marktpremières", stelt Chombar. In 2010 haalde Melexis meer dan 76 procent van zijn omzet uit de automobielsector. De omzet voor het afgelopen jaar was 230,7 miljoen euro, een stijging van 5 procent in vergelijking met het vorige jaar. De nettowinst kwam 6 procent lager uit dan in 2010, op 45.9 miljoen. Melexis kocht vorig jaar 923.019 eigen aandelen in tegen een gemiddelde prijs van 10.92 euro. 6,93 procent van de aandelen zit nu bij het bedrijf zelf. (B.L.)