Zeven op de tien vacatures op de website van de VDAB worden na twee tot drie maanden ingevuld. Voor één op de tien jobaanbiedingen vindt men pas na een half jaar of langer een kandidaat. Eén procent blijft langer dan een jaar openstaan.

Dat staat in de brochure 'VDAB ontcijfert' van april 2013. De 18.441 vacatures die werkgevers of VDAB-consulenten er in december 2011 invoerden, werden daarin opgevolgd. De meeste van die vacatures worden prompt ingevuld, 25,9 procent zelfs de maand zelf en nog een maand later is al voor ruim de helft een werkkracht gevonden (of is de vacature geannuleerd). De helft van de vacatures is na 53 dagen afgerond. Na een halfjaar raken de openstaande vacatures steeds moeizamer ingevuld, 1 procent blijft langer dan een jaar openstaan.

Voor die moeilijk in te vullen jobs is er duidelijk een mismatch op de arbeidsmarkt. Werkgevers zoeken soms werknemers met competenties die schaars zijn. Ondanks de hoge werkloosheid blijkt het toch moeilijk geschikte kandidaten te vinden en blijven vacatures langer open staan. Maar er spelen ook andere factoren.

Soms meldt de werkgever zijn vacature ruim op voorhand om voldoende tijd te hebben voor zijn zoektocht. Ook laten sommige werkgevers vacatures permanent openstaan wanneer ze voortdurend nieuwe mensen van hetzelfde profiel nodig hebben. (JDC)

Zeven op de tien vacatures op de website van de VDAB worden na twee tot drie maanden ingevuld. Voor één op de tien jobaanbiedingen vindt men pas na een half jaar of langer een kandidaat. Eén procent blijft langer dan een jaar openstaan.Dat staat in de brochure 'VDAB ontcijfert' van april 2013. De 18.441 vacatures die werkgevers of VDAB-consulenten er in december 2011 invoerden, werden daarin opgevolgd. De meeste van die vacatures worden prompt ingevuld, 25,9 procent zelfs de maand zelf en nog een maand later is al voor ruim de helft een werkkracht gevonden (of is de vacature geannuleerd). De helft van de vacatures is na 53 dagen afgerond. Na een halfjaar raken de openstaande vacatures steeds moeizamer ingevuld, 1 procent blijft langer dan een jaar openstaan.Voor die moeilijk in te vullen jobs is er duidelijk een mismatch op de arbeidsmarkt. Werkgevers zoeken soms werknemers met competenties die schaars zijn. Ondanks de hoge werkloosheid blijkt het toch moeilijk geschikte kandidaten te vinden en blijven vacatures langer open staan. Maar er spelen ook andere factoren.Soms meldt de werkgever zijn vacature ruim op voorhand om voldoende tijd te hebben voor zijn zoektocht. Ook laten sommige werkgevers vacatures permanent openstaan wanneer ze voortdurend nieuwe mensen van hetzelfde profiel nodig hebben. (JDC)