Meeste Metro-winkels komen in handen van Sligro, toekomst van Makro-winkels onzeker

Wat er met de zes Makro-winkels en ruim 1.200 medewerkers van de supermarktketen zal gebeuren, is nog niet duidelijk.

Het Nederlandse Sligro Food Group neemt negen van de elf vestigingen van horeca-groothandel Metro over van Makro Cash & Carry Belgium. De winkel in Antwerpen-Noord is daar niet bij, maar Sligro wil wel het personeel daar overnemen. De winkel in Evergem gaat naar Horeca Van Zon. Dat heeft de Antwerpse ondernemingsrechtbank beslist. Wat er met de zes Makro-winkels en ruim 1.200 medewerkers van de supermarktketen zal gebeuren, is nog niet duidelijk.

Sligro Food Group neemt dus de Metro-vestigingen over in Antwerpen-Zuid, Wevelgem, Luik, Hasselt, Middelkerke, Namen, Sint-Katelijne-Waver, Brussel en Vorst. De Metro-winkel in Evergem gaat naar de vzw Beheer Comm. VA, bekend als Horeca Van Zon, die alleen op deze vestiging had geboden.

Alle personeelsleden van de negen Metro-winkels worden overgenomen door Sligro, inclusief zij die werken in Antwerpen-Noord als zij dat wensen, klinkt het. Hen wordt een baan aangeboden in de winkel in Antwerpen-Zuid.

Sligro neemt ook een honderdtal personeelsleden uit de regiostructuur en het hoofdkantoor over. Volgens Sligro gaat het om 506 banen in totaal.

Bod

Sligro bood 47 miljoen euro – inclusief het vastgoed in Luik – plus 75 procent van de waarde van de voorraden. De precieze waarde wordt bepaald de dag voorafgaand aan de overname, klinkt het woensdag. Het bod zou hiermee kunnen oplopen tot 60 miljoen, zo raakte eerder al bekend.

Horeca Van Zon bood 400.000 euro, zonder de voorraden.

Ook het management van Makro Cash & Carry had een bod gedaan op de Metro-winkels, maar dat bedroeg amper 110.000 euro en voldeed volgens de Antwerpse ondernemingsrechtbank niet aan de voorwaarden.

De overname moet ook de goedkeuring krijgen van de Belgische Mededingingsautoriteit, maar die voerde al een onderzoek tijdens de periode van gerechtelijke reorganisatie en zag geen problemen voor de concurrentie: de BMA verleende al ‘een onvoorwaardelijke beslissing tot ontheffing’, zegt Sligro. Het onderzoek moet wel nog formeel worden afgerond.

Begin januari

Verwacht wordt dat de overname in de eerste week van januari kan worden afgerond. Sligro werkt de formaliteiten hiervoor af met de gerechtsmandatarissen.

De Metro-winkels zullen na de overname kortstondig sluiten, om ze dan na de aanpassingen op basis van de technische infrastructuur en assortimenten van Sligro Food Group weer één na één te openen.

Omzet

De Nederlandse groep merkt op dat Metro voor de procedure van gerechtelijke reorganisatie een jaaromzet van ongeveer 300 miljoen euro realiseerde, maar verwacht na heropening een ‘significant lagere startomzet’.

De procedure van gerechtelijke reorganisatie zorgde voor onrust bij personeel en klanten, klinkt het. Het zou enkele jaren kunnen duren voor de omzet weer op peil is, verwacht Sligro.

Makro

Voor de zes Makro-winkels was er slechts één bod binnengelopen, dat eerder al werd verworpen. Hoe het nu verder moet met Makro, waar ruim 1.200 mensen werken, is hoogst onzeker.

Directeur Vincent Nolf zegt dat de raad van bestuur van Makro de tijd wil nemen om de verschillende opties te bekijken. De winkels blijven alvast open tot eind dit jaar.

Er loopt een uitverkoop, woensdag werden nog nieuwe kortingen toegekend, klinkt het. De personeelsleden van Makro kregen woensdag ook te horen dat hun loon voor december zeker wordt uitbetaald. De eindejaarspremie werd eerder al gestort.

De groep kreeg in september van de rechtbank bescherming tegen zijn schuldeisers, tot midden januari. Als er geen overnemer wordt gevonden, dreigt het faillissement.

Partner Content