Als de Britten er tijdens het referendum op dinsdag 23 juni voor kiezen om uit de Europese Unie te stappen, dan belandt het Verenigd Koninkrijk vanaf 2019 ontegensprekelijk in een recessie. Zo luidt de prognose van kredietverzekeraar Euler Hermes na onderzoek.

Maar dat is niet het enige. Niet enkel de Britse economie krijgt in het geval van een brexit rake klappen - er wordt rekening gehouden met een mogelijke terugval van het Britse bbp met 4,3 procent tegen 2019 -, volgens de kredietverzekeraar breken er dan ook voor landen als België, Frankrijk, Ierland en Duitsland barre tijden aan.

Concreet zullen die landen de export naar het Verenigd Koninkrijk en de bilaterale investeringen sterk zien afnemen. Dat heeft dan weer gevolgen voor het bedrijfsleven in die landen, waardoor het aantal faillissementen voor onder meer België en Nederland dreigt op te lopen met 1,5 tot 2,5 procent.

Met name Nederland wordt net als België heel hard geraakt als het tot een brexit komt, luidt de waarschuwing. "Niet alleen omdat het buurlanden zijn van het Verenigd Koninkrijk, maar ook omdat vooral Nederland en België belangrijke Europese handelsknooppunten zijn", verduidelijkt Johan Geeroms, risicomanager bij Euler Hermes.

De kredietverzekeraar maakt wel een onderscheid tussen een 'zachte' en 'harde' brexit. Dat onderscheid hangt af van de beslissing of het Verenigd Koninkrijk wel of niet kiest voor een vrijhandelsverdrag met de Europese Unie na 2019.

Afspraak op 23 juni, wanneer de Britten naar de stembus trekken. (BO)

Als de Britten er tijdens het referendum op dinsdag 23 juni voor kiezen om uit de Europese Unie te stappen, dan belandt het Verenigd Koninkrijk vanaf 2019 ontegensprekelijk in een recessie. Zo luidt de prognose van kredietverzekeraar Euler Hermes na onderzoek.Maar dat is niet het enige. Niet enkel de Britse economie krijgt in het geval van een brexit rake klappen - er wordt rekening gehouden met een mogelijke terugval van het Britse bbp met 4,3 procent tegen 2019 -, volgens de kredietverzekeraar breken er dan ook voor landen als België, Frankrijk, Ierland en Duitsland barre tijden aan.Concreet zullen die landen de export naar het Verenigd Koninkrijk en de bilaterale investeringen sterk zien afnemen. Dat heeft dan weer gevolgen voor het bedrijfsleven in die landen, waardoor het aantal faillissementen voor onder meer België en Nederland dreigt op te lopen met 1,5 tot 2,5 procent. Met name Nederland wordt net als België heel hard geraakt als het tot een brexit komt, luidt de waarschuwing. "Niet alleen omdat het buurlanden zijn van het Verenigd Koninkrijk, maar ook omdat vooral Nederland en België belangrijke Europese handelsknooppunten zijn", verduidelijkt Johan Geeroms, risicomanager bij Euler Hermes. De kredietverzekeraar maakt wel een onderscheid tussen een 'zachte' en 'harde' brexit. Dat onderscheid hangt af van de beslissing of het Verenigd Koninkrijk wel of niet kiest voor een vrijhandelsverdrag met de Europese Unie na 2019.Afspraak op 23 juni, wanneer de Britten naar de stembus trekken. (BO)