Na een conflict aan de top van de openbare omroep besliste de Vlaamse regering begin dit jaar om gedelegeerd bestuurder Paul Lembrechts opzij te schuiven. Leo Hellemans werd aangeduid als interim-gedelegeerd bestuurder van de VRT. Minister van Media Benjamin Dalle beloofde om tegen de zomer een nieuwe gedelegeerd bestuurder aan te duiden.

Na gesprekken en assessments kiest de Vlaamse regering voor Frederik Delaplace (1970). Delaplace haalde het in de laatste rechte lijn van Peter Vandermeersch en Koen Clement. Volgens minister van Media Benjamin Dalle een keuze tussen 'drie uitstekende kandidaten'. Dalle legt uit waarom er finaal voor Delaplace is gekozen: 'Dankzij zijn media-ervaring bij De Tijd en als CEO van Mediafin is hij als geen ander geplaatst om in deze tijden de VRT future proof te maken'. Delaplace is volgens Dalle 'de geschikte man' om het hoofd te bieden aan de verschillende uitdagingen waar de VRT voor staat, gaande van de nieuwe beheersovereenkomst tot de digitalisering. Met Delaplace kiest de Vlaamse regering alvast iemand die gepokt en gemazeld is in de media, in tegenstelling tot Paul Lembrechts die in 2016 uit de bankenwereld werd weggeplukt.

De Tijd

Frederik Delaplace startte zijn carrière als journalist financiële markten en banksector bij De Tijd in 1994. Vijf jaar later werd hij chef redactie-Financiën en in 2005 werd hij hoofdredacteur van de krant. Delaplace loodste De Tijd door de overname door De Persgroep en Rossel en leidde als hoofdredacteur ook de fusie met L'Echo in goede banen. Hij gidste de redactie voorbij een zware herstructurering met dito jobverlies. Delaplace bleef hoofdredacteur tot 2007. Toen werd hij redactiedirecteur van Mediafin, waardoor hij de redactionele eindverantwoordelijkheid droeg van De Tijd en L'Echo. Sinds 2017 is Delaplace CEO van Mediafin, een joint venture van Roularta Media Group en Rossel.

Uitdagingen

Delaplace wacht als nieuwe kapitein aan de Reyerslaan zeker geen eenvoudige taak. Tal van uitdagingen liggen klaar. Denk maar aan het feit dat de openbare omroep de komende jaren verder moet besparen van de Vlaamse regering (12 miljoen euro tegen 2024 volgens de regering, 40 miljoen euro volgens de berekeningen van de VRT, red.) en dat de nieuwe ceo midden in een lopende onderhandeling over een nieuwe beheersovereenkomst moet stappen. Verder moet Delaplace ook intern rust brengen, de VRT positioneren in een snel veranderend en digitaliserend medialandschap, bepalen welke houding de VRT zal aannemen in de gesprekken over de 'Vlaamse Netflix', enz...

Na een conflict aan de top van de openbare omroep besliste de Vlaamse regering begin dit jaar om gedelegeerd bestuurder Paul Lembrechts opzij te schuiven. Leo Hellemans werd aangeduid als interim-gedelegeerd bestuurder van de VRT. Minister van Media Benjamin Dalle beloofde om tegen de zomer een nieuwe gedelegeerd bestuurder aan te duiden. Na gesprekken en assessments kiest de Vlaamse regering voor Frederik Delaplace (1970). Delaplace haalde het in de laatste rechte lijn van Peter Vandermeersch en Koen Clement. Volgens minister van Media Benjamin Dalle een keuze tussen 'drie uitstekende kandidaten'. Dalle legt uit waarom er finaal voor Delaplace is gekozen: 'Dankzij zijn media-ervaring bij De Tijd en als CEO van Mediafin is hij als geen ander geplaatst om in deze tijden de VRT future proof te maken'. Delaplace is volgens Dalle 'de geschikte man' om het hoofd te bieden aan de verschillende uitdagingen waar de VRT voor staat, gaande van de nieuwe beheersovereenkomst tot de digitalisering. Met Delaplace kiest de Vlaamse regering alvast iemand die gepokt en gemazeld is in de media, in tegenstelling tot Paul Lembrechts die in 2016 uit de bankenwereld werd weggeplukt.Frederik Delaplace startte zijn carrière als journalist financiële markten en banksector bij De Tijd in 1994. Vijf jaar later werd hij chef redactie-Financiën en in 2005 werd hij hoofdredacteur van de krant. Delaplace loodste De Tijd door de overname door De Persgroep en Rossel en leidde als hoofdredacteur ook de fusie met L'Echo in goede banen. Hij gidste de redactie voorbij een zware herstructurering met dito jobverlies. Delaplace bleef hoofdredacteur tot 2007. Toen werd hij redactiedirecteur van Mediafin, waardoor hij de redactionele eindverantwoordelijkheid droeg van De Tijd en L'Echo. Sinds 2017 is Delaplace CEO van Mediafin, een joint venture van Roularta Media Group en Rossel. Delaplace wacht als nieuwe kapitein aan de Reyerslaan zeker geen eenvoudige taak. Tal van uitdagingen liggen klaar. Denk maar aan het feit dat de openbare omroep de komende jaren verder moet besparen van de Vlaamse regering (12 miljoen euro tegen 2024 volgens de regering, 40 miljoen euro volgens de berekeningen van de VRT, red.) en dat de nieuwe ceo midden in een lopende onderhandeling over een nieuwe beheersovereenkomst moet stappen. Verder moet Delaplace ook intern rust brengen, de VRT positioneren in een snel veranderend en digitaliserend medialandschap, bepalen welke houding de VRT zal aannemen in de gesprekken over de 'Vlaamse Netflix', enz...