Mariani verduidelijkte vrijdag dat de oprichting van een zogenaamde bad bank, waarin de slechte delen van de Dexia-holding geïsoleerd konden worden, ter sprake is gekomen in de nacht van 9 oktober 2010.

Die optie werd evenwel van tafel geveegd nadat België, Frankrijk en Luxemburg tussen 30 september en begin oktober al een kapitaalverhoging van 6 miljard euro hadden doorgevoerd.

Overigens zouden de nationale regeringen effectief het verlies - omgerekend 19,6 miljard euro - van een bad bank hebben moeten dragen zonder de liquiditeitsproblemen van de bankengroep aan te pakken. De betrokken overheden waren daar niet toe bereid, verklaarde Mariani.

Wat de kapitaalverhoging betreft, wees de Dexia-topman erop dat die er op het verkeerde moment kwam. Bovendien heeft ze de ongerustheid bij investeerders over de groep aangewakkerd, met een paniekgolf en een run on the bank tot gevolg, aldus Mariani.(BO/Belga)

Mariani verduidelijkte vrijdag dat de oprichting van een zogenaamde bad bank, waarin de slechte delen van de Dexia-holding geïsoleerd konden worden, ter sprake is gekomen in de nacht van 9 oktober 2010. Die optie werd evenwel van tafel geveegd nadat België, Frankrijk en Luxemburg tussen 30 september en begin oktober al een kapitaalverhoging van 6 miljard euro hadden doorgevoerd.Overigens zouden de nationale regeringen effectief het verlies - omgerekend 19,6 miljard euro - van een bad bank hebben moeten dragen zonder de liquiditeitsproblemen van de bankengroep aan te pakken. De betrokken overheden waren daar niet toe bereid, verklaarde Mariani. Wat de kapitaalverhoging betreft, wees de Dexia-topman erop dat die er op het verkeerde moment kwam. Bovendien heeft ze de ongerustheid bij investeerders over de groep aangewakkerd, met een paniekgolf en een run on the bank tot gevolg, aldus Mariani.(BO/Belga)