Management ziet beterschap bij RealDolmen

© Belga

“Het zijn geen goede cijfers. Bovenop de moeilijke economische omgeving kwamen een aantal eenmalige kosten”, verklaarde financieel directeur Paul De Schrijver de halfjaarresultaten. Maar er waren ook lichtpunten.

“Het zijn geen goede cijfers. Bovenop de moeilijke economische omgeving kwamen een aantal eenmalige kosten”, verklaarde financieel directeur Paul De Schrijver de halfjaarresultaten. Maar er waren ook lichtpunten.

Ondanks de slechte resultaten vertrouwt het management op een beter tweede semester. Algemeen directeur Marc De Keersmaecker verzekert dat die resultaten in de lijn zullen liggen van vorig jaar. RealDolmen haalde toen een recurrente bedrijfswinstmarge van 5,8 procent over een omzet van 129,4 miljoen. “Onze visie blijft ijzersterk staan”, zegt De Keersmaecker. Die visie ziet RealDolmen als een “one stop shop” voor middelgrote bedrijven, een aannemer van informaticaprojecten die infrastructuur, toepassingen, diensten en oplossingen levert en zorgt voor de goede functionering over de hele levensloop. Eén van de groeipolen van RealDolmen zijn outsourcingsprojecten, waar RealDolmen nu meer dan 30 contracten heeft van meer dan 1 miljoen euro, volgens De Keersmaecker.

De Keersmaecker verwacht dat RealDolmen verder zorgvuldige, synergetische overnames zal doen binnen de regio België-Noord-Frankrijk. “Grote, risicovolle overnames in het buitenland staan niet op het programma”. Bruno Segers hoopte RealDolmen in omzet te verdubbelen tot 400-500 miljoen euro om het aandeel liquider te maken en meer beurswaarde te creëren. De Keersmaecker mikt in de eerste plaats op rendabiliteit en een sterk regionaal aanbod. Er zijn maatregelen genomen om de offerte- en projectopvolging en het levenscyclusbeheer van de softwareoplossingen te verbeteren. “Groei op zich is niet het doel”, zegt hij. Hij ontkende ook dat RealDolmen te koop zou staan. Speculaties daarover in de pers noemde hij onjuist. “Onze referentie-aandeelhouders zijn de families Colruyt en Vande Vyvere. Zij hebben vier jaar geleden ingetekend vanuit een langetermijnperspectief. Als je hen kent, weet je dat ze een langetermijnvisie hebben”, zei hij. Hij ziet zichzelf, na dertig jaar in de groep, ook niet als een overgangsfiguur.

Voor Alfea is geen overnamebedrag bekend gemaakt. De oprichter van het bedrijf, dat naast zijn vaste medewerkers ook een 20-tal subcontractors heeft, is Eddy Vochler. Hij blijft aan boord. Een deel van de overnameprijs wordt betaald in aandelen RealDolmen. Dat moet de synergie met de groep bevorderen, legde financieel directeur Paul De Schrijver van RealDolmen uit.

Goodwill afgeschreven

Het management wond er geen doekjes om dat de cijfers niet goed waren. “We moeten het eerste halfjaar als een overgangsperiode beschouwen. Het tweede halfjaar ziet er een stuk gezonder uit”, zei Paul De Schrijver. Hij gaf een gedetailleerd overzicht van de éénmalige kosten, die de eerste halfjaarresultaten zo rood kleuren.

RealDolmen had nog goodwill in de boeken staan van de acquisities van het Parijse Airial en het Luxemburgse RealSolutions in de jaren ’90. Daarop is nu 12,3 miljoen euro afgeschreven. “Liever dan dat met stukjes te doen, hebben we dat in één keer gedaan”, zegt De Schrijver. Er blijft nog ongeveer 2 miljoen euro goodwill over op Airial en 8 miljoen op RealSolutions, maar. Een verdere 2 miljoen aan uitzonderlijke kosten komt van een zeer oud geschil waarin RealDolmen ongelijk kreeg in de arbitrage. Een stukje verlies komt van een kostenoverschrijding op een groot overheidscontract en tenslotte was er de kost van de herschikking van het management. De centrale overhead stegen daardoor van 1,5 naar 2,9 miljoen euro, vergeleken met een jaar geleden. De Schrijver waarschuwt wel dat de 1,4 miljoen euro extra kosten meer omvatten dan alleen de afscheidspremies van gedelegeerd bestuurder Bruno Segers en commercieel directeur Dirk Debraekeleer.

Slabakkende overheidsopdrachten in Frankrijk

Andere tegenvallers waren de Franse regeringswissel in Frankrijk. Daardoor vielen de bestellingen stil bij de overheid, waar Airial het grootste deel van zijn omzet haalt. “Op een bepaald moment hadden we daar 64 mensen op de bank. Nu zijn dat er een stuk minder dan 15”, zei De Schrijver, verwijzend naar personeel dat Airial moest betalen, maar dat niet aan zijn klanten kon factureren. De Schrijver ontkent dat er plannen zijn om de Franse vestiging te verkopen. “In normale jaren haalt Airial een bedrijfswinstmarge van 3 procent. Toegegeven, dat is minder dan de groep”. Airial valt onder de “professionele diensten”-afdeling van RealDolmen. In het eerste half jaar was die goed voor 64,2 miljoen euro en 57 procent van de groepsomzet. De omzetdaling bleef beperkt tot 4 procent door een omzetstijging in België. Het management wou alleen kwijt dat die “boven 2 procent” lag.

De divisie businessoplossingen, die 2 miljoen bedrijfsverlies boekte over een omzet van 18,9 miljoen, zit dan weer klem tussen afkalvende inkomsten uit verouderde oplossingen en de ontwikkelingskosten van de nieuwe generatie producten. “Die ontwikkelingen zijn direct als kost geboekt. Wij hebben altijd geweigerd van die te activeren”, zei De Schrijver.

Goede vooruitzichten in België

Er was ook goed nieuws. RealDolmen betaalde begin juli de resterende 43 miljoen terug van de converteerbare obligatielening van 2007. Daardoor dalen de financiële kosten op jaarbasis van ongeveer 6 naar 2 miljoen euro. De groep eindigde het halfjaar met 18,5 miljoen cash en heeft nu meer cash dan schulden. “Belangrijk”, onderstreept De Schrijver. “Bedrijven willen hun informatica alleen uitbesteden aan een financieel stabiel bedrijf”.

Ook positief is dat alle eigen oplossingen op het Microsoft Dynamics platform tegen maart zullen zijn afgewerkt. De Schrijver: “Wij zijn op schema. De verkoop begint stilaan te draaien en vanaf het nieuwe boekjaar moeten die ontwikkelingen beginnen renderen”. De Hospital/AX oplossing voor ziekenhuizen is al geïnstalleerd bij Jessa Ziekenhuis in Hasselt, dat met zijn 988 erkende bedden één van de grootste ziekenhuizen van het land is. Nog twee andere opdrachten zijn al binnen, volgens Marc De Keersmaecker. Rimses 6 voor activabeheer is een maand geleden uitgebracht na 3 miljoen euro aan ontwikkelingskosten. De derde toepassing is een Real Applied Wholesale/AX pakket voor groothandel en distributie. Andere terreinen waarop RealDolmen oplossingen samenstelt zijn gegevensbeheer, werkplekorganisatie en “customer engagement”, de web 2.0 versie van klantenrelatiebeheer.

RealDolmen verwacht een betere rentabiliteit in zijn professionele dienstenafdeling. Een goed deel van de 78 aanwervingen van vorig boekjaar, meest jongeren, wordt nu stilaan op projecten ingezet. De Schrijver: “We hebben daar vertraging opgelopen door de economische omstandigheden. Maar met alles wat op ons afkomt, was het uitgesloten om van die jongeren afscheid te nemen. Integendeel, we moeten aanwerven”. Gebrek aan goede IT’ers is in België nog altijd een nijpend probleem, volgens De Keersmaecker. (B.L.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content