In een gesprek met Trends ziet Arnaud Feist, CEO van de luchthavenuitbater Brussels Airport Company, het volgende decennium ruimte voor minimaal 10.000 nieuwe banen.
In een gesprek met Trends ziet Arnaud Feist, CEO van de luchthavenuitbater Brussels Airport Company, het volgende decennium ruimte voor minimaal 10.000 nieuwe banen.
De CEO van luchthavenuitbater Brussels Airport Company noemt de luchthaven “een goudmijn voor de creatie van banen en toegevoegde waarde. Maar het is dus heel belangrijk dat alle belanghebbenden begrijpen welke ontwikkelingskansen Zaventem biedt”.
Kansen? Luchtvaartmaatschappijen klagen steen en been over de geluidsboetes van het Brussels gewest. Arnaud Feist: Die boetes zijn gewoon kafkaiaans. Je krijgt dat nooit uitgelegd aan een buitenlandse carrier. Belgocontrol, een federale instelling, geeft een piloot een bepaalde vliegroute. Als hij die route dan vliegt boven het Brussels gewest, krijgt hij een geluidsboete in de nek gedraaid. Dat is alsof je een boete krijgt omdat je op de autosnelweg 120 kilometer per uur rijdt.
Maar ondanks die geluidsboetes schuiven investeerders aan in de rij?
Ik hoor voor de rest weinig klachten van investeerders. De luchthaven heeft vooral troeven. Je hebt de geografische ligging, in het centrum van België en West-Europa. De werknemers in Vlaams-Brabant zijn doorgaans goed geschoold, en dat leidt tot een hoge productiviteit. Bovendien spreken ze veel talen.
In Brucargo, de vrachtpoot van de luchthaven, investeert U de volgende tien jaar 200 miljoen euro? En dat zal 3000 nieuwe banen opleveren. We hebben in vier jaar drie grote distributiecentra geplaatst, goed voor 70.000 vierkante meter of veertien voetbalvelden. B-Post en DHL zitten in twee gebouwen. De helft van het derde gebouw is verhuurd aan St Jude Medical, een producent van medische apparatuur, zoals pacemakers. St Jude Medical opent op Brucargo zijn Europese verdeelcentrum. Dat is voor ons een enorme zet vooruit, want we gaan nu veel verder in de logistieke keten. Voordien ging het enkel om vrachtbehandeling door luchtvaartmaatschappijen. Nu hebben we een eindklant in de logistieke keten, en die komt naar Brucargo.
Zaventem genereert nu al 60.000 rechtstreeks en onrechtstreekse banen?
En het volgende decennium kunnen er nog eens tienduizend bijkomen. Dat is een minimaal cijfer, want ik ben voorzichtig en conservatief in mijn prognoses. We gaan uit van een jaarlijkse groei van vracht en passagiers van twee tot drie procent. Welke sectoren in dit land brengen in tien jaar minimaal tienduizend nieuwe banen?
Het volledige interview leest u in Trends van 2 mei 2013.