Luc Tack (Picanol): ‘Als we allemaal pessimistisch zijn, gaan we de dieperik in’

© .

Luc Tack redde Picanol van de ondergang. Maar houdt hij de textielmachineproducent uit Ieper ook op de beurs? Zeker, klinkt het, tot nader order.

Voor welke uitdagingen staat Picanol? Chinese namaak misschien?

Luc Tack: “We zien in China vooruitgang in het beschermen van intellectueel eigendom. Wij hebben 880 patenten, dus dat is voor ons zeer belangrijk. Maar een machine is meer dan patenten. Er is vooral ook knowhow. Als Chinese copycats onze machines kopiëren, halen ze niet dezelfde performantie als onze machines. Je moet weten dat een weefmachine zeven dagen op zeven moet draaien, 24 uur per dag en dat gedurende 10 à 20 jaar.”

Ziet u andere problemen opduiken?

Luc Tack: “Er zijn veel problemen in de wereld, maar we moeten focussen op de opportuniteiten (lacht). Als we allemaal pessimistisch zijn, gaan we de dieperik in. Ik geloof in vooruitgang. Ik geloof ook dat onze politiek uiteindelijk de juiste beslissingen zal nemen, al is het altijd een beetje laat. Dat is soms het ergerlijke. Maar finaal wordt er toch gewerkt voor het algemeen belang, voor de vooruitgang.”

“Ik geloof ook nog altijd in de industrie in Vlaanderen. Als je ziet hoeveel we hier investeren, is dat omdat we rotsvast geloven in onze maakindustrie. Oké, we worden geconfronteerd met de uitdaging van hoge loonkosten, maar als we naar het totale plaatje kijken, geloven wij zeer sterk in een verdere verankering van onze industriële ontwikkelingen in Vlaanderen en in Ieper.”

Maar de politici zouden iets meer mogen doen.

Luc Tack: “Voor mensen in de industrie gaat het nooit snel genoeg. We willen vandaag actie. Maar we moeten ook rekening houden met het politieke landschap. En we mogen gelukkig zijn hier in België. Ik kom overal in de wereld. Vaak hebben mensen hekken rond hun huizen, omdat ze bang zijn voor inbraken. We zagen en klagen wel graag, maar België is een fijn land.”

U bent nog even voorzichtig als in 2009?

Luc Tack: “Boerenverstand en standvastigheid zijn heel belangrijk. Het is ook zeer belangrijk dat we met beide voeten op de grond blijven, dat de rekenmachine niet ver zit (plukt een machientje uit zijn hemdzakje). En vooruitgang boeken met onze technologie en iedereen kunnen betalen. Dat zijn de basisprincipes in het zakendoen.”

“De ontslagrondes die we in 2009 meegemaakt hebben, wil ik nooit meer meemaken. Vandaar ook dat wij genoeg cashreserve willen hebben. Het is onze verantwoordelijkheid ons uiterste best te doen dat dat niet meer moet gebeuren. Dat drijft me.”

Wanneer gaat Picanol van de beurs?

Luc Tack: “Er zijn geen plannen om Picanol van de beurs te halen. Waarom zouden we? Die beursnotering maakt het ons mogelijk een sterke raad van bestuur te hebben.”

Ook Pierre Macharis, de topman van de papier- en verpakkingsgroep VPK Packaging, zei met de regelmaat van een klok dat zijn bedrijf op de beurs zou blijven. En nu gaat VPK plots toch van de beurs. Wat zijn voor u de voordelen van zo’n notering?

Luc Tack: “Wat zijn de nadelen? Je hebt veel voordelen. Als beursgenoteerd bedrijf kom je op de buitenwereld over als een sterk en transparant bedrijf. Klanten beseffen dat als ze hun bestellingen aan ons toevertrouwen, zij achteraf gesteund zullen blijven, dat ze met een sterke partner in zee gaan. En toen het crisis was, is er toch ook een oplossing gekomen.”

Bert Lauwers

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content