De jongste dagen werkte de Europese Toezichtraad aan een plan om de meer dan 1.000 miljard slechte kredieten op de bankenbalansen af te bouwen. Zo zal er voor elke bank een pad worden afgesproken voor een jaarlijkse afbouw van de leningen, die niet of slecht worden terugbetaald. Vooral banken in Griekenland, Italië, Ierland, Spanje en Portugal hebben hiermee te maken.

"Maar ik vrees dat die oplossing veel te lang gaat duren, zo'n vier à vijf jaar. En intussen gaan die banken het lastig blijven hebben. Daarom pleit ik voor een snelle oplossing, waarbij die slechte schulden meteen van de balans worden gehaald. Ik weet dat dit zal moeten gebeuren met overheidshulp. De jonge Europese regels om banken te redden of op te doeken laten een tussenkomst van de belastingbetaler niet toe, alvorens de obligatiehouders hun deel van de factuur hebben betaald. Maar ik denk toch dat die wetgeving voor interpretatie vatbaar is," zegt Coene. Ook kan volgens hem een aantal banken worden opgedoekt. "Er is sowieso een overaanbod van financiële instellingen in Europa."

Coene praat in Z-Talk Goossens ook over de complexiteit en de enorme omvang van Deutsche Bank, de grootste bank van Europa. "We zijn nog steeds bezig om zicht te krijgen op al haar risico's. Volgens mij zou de bank best worden opgedeeld in verschillende entiteiten," zegt hij.

Ook het expansieve monetaire beleid komt aan bod. "Ik weet niet of we dat beleid van vandaag wel moeten volhouden. Maar ik ben er nog niet van overtuigd dat er mee stoppen een betere oplossing is. Wel zouden we ervoor moeten zorgen dat de negatieve rentes niet nog lager gaan," besluit Coene.

Z-Talk Goossens met Luc Coene vanaf zaterdagochtend 11 uur op Kanaal Z, of nu al hieronder:

De jongste dagen werkte de Europese Toezichtraad aan een plan om de meer dan 1.000 miljard slechte kredieten op de bankenbalansen af te bouwen. Zo zal er voor elke bank een pad worden afgesproken voor een jaarlijkse afbouw van de leningen, die niet of slecht worden terugbetaald. Vooral banken in Griekenland, Italië, Ierland, Spanje en Portugal hebben hiermee te maken. "Maar ik vrees dat die oplossing veel te lang gaat duren, zo'n vier à vijf jaar. En intussen gaan die banken het lastig blijven hebben. Daarom pleit ik voor een snelle oplossing, waarbij die slechte schulden meteen van de balans worden gehaald. Ik weet dat dit zal moeten gebeuren met overheidshulp. De jonge Europese regels om banken te redden of op te doeken laten een tussenkomst van de belastingbetaler niet toe, alvorens de obligatiehouders hun deel van de factuur hebben betaald. Maar ik denk toch dat die wetgeving voor interpretatie vatbaar is," zegt Coene. Ook kan volgens hem een aantal banken worden opgedoekt. "Er is sowieso een overaanbod van financiële instellingen in Europa."Coene praat in Z-Talk Goossens ook over de complexiteit en de enorme omvang van Deutsche Bank, de grootste bank van Europa. "We zijn nog steeds bezig om zicht te krijgen op al haar risico's. Volgens mij zou de bank best worden opgedeeld in verschillende entiteiten," zegt hij.Ook het expansieve monetaire beleid komt aan bod. "Ik weet niet of we dat beleid van vandaag wel moeten volhouden. Maar ik ben er nog niet van overtuigd dat er mee stoppen een betere oplossing is. Wel zouden we ervoor moeten zorgen dat de negatieve rentes niet nog lager gaan," besluit Coene.