De rechtbank van koophandel in Gent verklaarde het octrooi op de speculoospadta nietig op 20 januari. "De unieke smaakbeleving van de Lotus speculoospasta sterkt Lotus Bakeries in zijn inschatting dat de nietigverklaring van het betreffende octrooi nagenoeg geen impact zal hebben op de marktpositie van Lotus speculoospasta", luidt het in vrijdag in een persbericht.

Speculoospasta groeide in enkele jaren uit tot het succesproduct van Lotus Bakeries uit het Oost-Vlaamse Lembeke. Volgens analisten realiseert het bedrijf met de pasta in België jaarlijks een omzet van ruim 10 miljoen euro.

Concurrenten die een eigen pasta hadden ontwikkeld, maar door Lotus werden aangemaand om hun productie te stoppen, waren naar de rechtbank gestapt om het patent aan te vechten.

Lotus had het octrooi gekocht van twee deelnemers aan het VRT-programma "De Bedenkers", maar de rechter oordeelde in januari dat hun pasta geen nieuwe uitvinding was.

De rechtbank van koophandel in Gent verklaarde het octrooi op de speculoospadta nietig op 20 januari. "De unieke smaakbeleving van de Lotus speculoospasta sterkt Lotus Bakeries in zijn inschatting dat de nietigverklaring van het betreffende octrooi nagenoeg geen impact zal hebben op de marktpositie van Lotus speculoospasta", luidt het in vrijdag in een persbericht. Speculoospasta groeide in enkele jaren uit tot het succesproduct van Lotus Bakeries uit het Oost-Vlaamse Lembeke. Volgens analisten realiseert het bedrijf met de pasta in België jaarlijks een omzet van ruim 10 miljoen euro. Concurrenten die een eigen pasta hadden ontwikkeld, maar door Lotus werden aangemaand om hun productie te stoppen, waren naar de rechtbank gestapt om het patent aan te vechten. Lotus had het octrooi gekocht van twee deelnemers aan het VRT-programma "De Bedenkers", maar de rechter oordeelde in januari dat hun pasta geen nieuwe uitvinding was.