Lidl veroordeeld voor misleidende reclame
De Gentse correctionele rechtbank heeft warenhuisketen Lidl veroordeeld tot een geldboete van 27.500 euro voor misleidende reclame.
Met het vonnis van woensdag volgt de rechter het openbaar ministerie, dat oordeelde dat Lidl promotieartikelen aangeboden heeft zonder dat daarvoor voldoende voorraad beschikbaar was. Lidl wordt er namelijk van beschuldigd de wet op de handelspraktijken te hebben overtreden, omdat het tussen eind 2007 en maart 2009 ongeveer 160 promotieartikelen aangeboden zou hebben zonder voldoende voorraad in de winkelrekken.
Volgens ontevreden klanten hanteert de warenhuisketen lokvogelpraktijken, waarbij de klant naar de winkels gelokt werd met aantrekkelijke promoties die te snel uitverkocht waren. Inspectiediensten van de federale overheidsdienst Economie (FOD) hebben vervolgens – na de gelanceerde reclamecampagnes en bij het openingsuur – de winkels gecontroleerd of er voldoende voorraad aanwezig was.
Het openbaar ministerie vroeg een maximale geldboete van 55.000 euro. De advocaten van Lidl stelden ter verdediging dat er op nationaal vlak telkens genoeg producten beschikbaar waren en dat onmogelijk per filiaal kon ingeschat worden welke items populair zouden zijn. Uiteindelijk achtte de rechtbank de feiten van het openbaar ministerie bewezen. Het vonnis werd woensdagmorgen verder niet toegelicht.
Lidl moet ook 35.000 euro dwangsom betalen aan consumentenorganisatie Test-Aankoop. De rechtbank van Brussel oordeelde in december 2010 namelijk dat Lidl tot zeven keer toe de testresultaten van Test-Aankoop heeft misbruikt in zijn reclame. “Lidl maakte een bijzonder vrije interpretatie van onze resultaten”, verduidelijkt Nico De Bie van Test-Aankoop. “Als we bijvoorbeeld één keer een product van hen uitriepen tot ‘beste koop’, lieten ze dat label uitstralen over hun volledige aanbod.”
De warenhuisketen ging in beroep tegen de veroordeling, maar de beslagrechter in Gent oordeelde dat de dwangsommen moeten worden betaald. Het gaat om zeven keer 5.000 euro. Test-Aankoop moet wel de gerechtskosten voor zijn rekening nemen, waardoor de consumentenorganisatie in totaal nog 20.000 euro ontvangt.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier