'We zijn vandaag tot een akkoord gekomen. Alle partijen engageren zich ten volle om snel tot een nieuwe cao te komen. In afwachting van die nieuwe cao zal 1 persoon extra per winkel ingepland worden. Hiermee bereiken we opnieuw sociale vrede en zullen alle acties van de vakbonden stopgezet worden. Vanaf morgen zullen alle Lidl filialen open zijn', laat Isabelle Colbrandt, woordvoerster van Lidl België weten.

Nog volgens Colbrandt zal in het kader van een nieuwe cao onder andere worden gesproken over een vermindering van de werklast, een vereenvoudiging van de taken, de organisatie van het werk en de stabiliteit van de uren.

BBTK, dat vrijdag nog het voorstel van de directie afwees, laat via Twitter weten dat er de nodige tijd zal worden uitgetrokken om een cao af te sluiten in plaats van de aanvankelijk voorgestelde zes maanden. 'De 42 uur zijn verworven. We hebben volgehouden. Morgen beginnen de echte onderhandelingen #samensterk. Bedankt aan alle werknemers en hun volharding in de strijd! Prettig 1 meifeest', klinkt het.

Thomas Vanbiervliet van ACLVB bevestigt in een communiqué dat er een akkoord is, maar waarschuwt tegelijk dit pas het beginpunt is. 'We kunnen het vel van de beer nog niet verkopen voor hij geschoten is. We hopen dan ook dat de onderhandelingen geen processie van Echternach worden maar dat er eindelijk vooruitgang wordt geboekt', zegt hij. De vakbond stelt vast 'dat de basis van het akkoord bij Lidl van afgelopen vrijdag dezelfde is gebleven' en besluit dat het ACLVB de komende maanden haar verantwoordelijkheid zal nemen om tot een goed akkoord te komen.

Ook bij LBC wordt tevreden gereageerd over het bereikte akkoord. 'Wat voor ons belangrijk is, is dat het vertrouwen dat er afgelopen vrijdag niet was, nu dan toch wel in de kiem is ontstaan en dat betekent dat alle partijen, de directie incluis, zich engageren om zo snel mogelijk op zoek te gaan naar die structurele oplossingen en daar de onderhandelingen over te voeren', aldus LBC-secretaris Chris Van Droogenbroeck. Na het afspringen van de gesprekken van vrijdag, zaten de vakbonden onderling niet zo ver uit elkaar want eigenlijk wilden wij allemaal de voorgestelde voorwaarden toegekend zien voor de hele duurtijd van de onderhandelingen, benadrukt hij, 'maar op een bepaald moment hebben onze mensen besloten om de directie het voordeel van de twijfel te geven, daar waar de andere vakbond twijfelde en uiteindelijk neen heeft gezegd'.

Volgens LBC is het volgende overlegmoment gepland op 15 mei. Dan zal ook de vergaderkalender en de vergaderagenda worden vastgelegd, luidt het.

'We zijn vandaag tot een akkoord gekomen. Alle partijen engageren zich ten volle om snel tot een nieuwe cao te komen. In afwachting van die nieuwe cao zal 1 persoon extra per winkel ingepland worden. Hiermee bereiken we opnieuw sociale vrede en zullen alle acties van de vakbonden stopgezet worden. Vanaf morgen zullen alle Lidl filialen open zijn', laat Isabelle Colbrandt, woordvoerster van Lidl België weten. Nog volgens Colbrandt zal in het kader van een nieuwe cao onder andere worden gesproken over een vermindering van de werklast, een vereenvoudiging van de taken, de organisatie van het werk en de stabiliteit van de uren. BBTK, dat vrijdag nog het voorstel van de directie afwees, laat via Twitter weten dat er de nodige tijd zal worden uitgetrokken om een cao af te sluiten in plaats van de aanvankelijk voorgestelde zes maanden. 'De 42 uur zijn verworven. We hebben volgehouden. Morgen beginnen de echte onderhandelingen #samensterk. Bedankt aan alle werknemers en hun volharding in de strijd! Prettig 1 meifeest', klinkt het. Thomas Vanbiervliet van ACLVB bevestigt in een communiqué dat er een akkoord is, maar waarschuwt tegelijk dit pas het beginpunt is. 'We kunnen het vel van de beer nog niet verkopen voor hij geschoten is. We hopen dan ook dat de onderhandelingen geen processie van Echternach worden maar dat er eindelijk vooruitgang wordt geboekt', zegt hij. De vakbond stelt vast 'dat de basis van het akkoord bij Lidl van afgelopen vrijdag dezelfde is gebleven' en besluit dat het ACLVB de komende maanden haar verantwoordelijkheid zal nemen om tot een goed akkoord te komen. Ook bij LBC wordt tevreden gereageerd over het bereikte akkoord. 'Wat voor ons belangrijk is, is dat het vertrouwen dat er afgelopen vrijdag niet was, nu dan toch wel in de kiem is ontstaan en dat betekent dat alle partijen, de directie incluis, zich engageren om zo snel mogelijk op zoek te gaan naar die structurele oplossingen en daar de onderhandelingen over te voeren', aldus LBC-secretaris Chris Van Droogenbroeck. Na het afspringen van de gesprekken van vrijdag, zaten de vakbonden onderling niet zo ver uit elkaar want eigenlijk wilden wij allemaal de voorgestelde voorwaarden toegekend zien voor de hele duurtijd van de onderhandelingen, benadrukt hij, 'maar op een bepaald moment hebben onze mensen besloten om de directie het voordeel van de twijfel te geven, daar waar de andere vakbond twijfelde en uiteindelijk neen heeft gezegd'. Volgens LBC is het volgende overlegmoment gepland op 15 mei. Dan zal ook de vergaderkalender en de vergaderagenda worden vastgelegd, luidt het.