Leuvense raadkamer: corruptiezaak Regie der Gebouwen is verjaard

Dossiers bij de Regie der Gebouwen © BELGA
Hans Brockmans
Hans Brockmans redacteur bij Trends

De raadkamer van Leuven heeft vrijdag beslist dat het corruptiedossier rond de Regie der Gebouwen verjaard is. De beslissing geldt voor feiten die in dat arrondissement zijn gebeurd.

Het parket had in zijn vordering de strafrechtelijke feiten vanaf 1998 gebundeld, waardoor voor het hele pakket de verjaringstermijn van twee keer vijf jaar ruimschoots overschreden is. Het parket gaat in beroep: “Volgens ons is er geen sprake van een algehele verjaring.”

In 2006 vonden er huiszoekingen plaats in het hoofdkantoor van Regie der Gebouwen, bij topman Hans Evenepoel thuis en op nog ruim twintig andere plaatsen. Er zouden verboden prijsafspraken gemaakt zijn voor de uitvoering van werkzaamheden aan het overheidsvastgoed. Twee ambtenaren en enkele aannemers kwamen achter de tralies terecht. Het corruptie-onderzoek werd afgesplitst naar enkele rechtbanken, naargelang de plaats waar de werkzaamheden werden uitgevoerd.

In Oost-Vlaanderen besliste de rechtbank in maart 2015 tot vrijspraak bij gebrek aan bewijs. In Brussel kregen tien ambtenaren in april 2015 celstraffen van 3 maanden tot 2 jaar, met uitstel, omdat ze prijsafspraken hadden gemaakt. De straf bleef laag omdat de redelijke termijn overschreden was. De betrokken aannemers die meedraaiden in het systeem, kregen celstraffen tot 1 jaar en tot drie jaar beroepsverbod.

De feiten dateren van de periode 1998-2005. “Heel wat aannemers draaiden pas aan het einde van die periode mee in de carrousel”, stelt een advocaat die betrokken is bij het Leuvense dossier. “Had het parket geen passe-partoutvordering geschreven, dan hadden ze eventueel wel veroordeeld kunnen worden voor niet-verjaarde daden. Nog belangrijker is de beschikking van de raadkamer voor de betrokken ambtenaren. Zij hadden hun pensioenrechten kunnen verliezen en eventueel de schade moeten vergoeden, niet alleen aan de Regie, maar ook aan de RSZ.”

Bij de Regie der Gebouwen wilde men niet reageren. “We hebben ervan gehoord, maar wensen niets te zeggen tot we de beschikking hebben gelezen”, aldus de woordvoerder.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content