Concreet zal de negenkoppige 'Sustainability Council' de raad van bestuur van de Volkswagen-groep adviseren over 'duurzame mobiliteit, milieubescherming en sociale verantwoordelijkheid'. Ook over 'integriteit, de toekomst van werk en digitalisering' zal de raad expertise kunnen leveren. 'De adviseurs zullen onafhankelijk zijn en niet verplicht om instructies op te volgen', zo maakt Volkswagen duidelijk in een persbericht.

'We zijn heel blij en dankbaar dat we deze uitzonderlijke persoonlijkheden mogen benoemen in onze Sustainability Council', zegt Volkswagen-ceo Matthias Müller. 'Met hun onafhankelijke expertise en aanbevelingen ondersteunen ze onze inspanningen om duurzame ontwikkeling van de Volkswagen Groep in de verf te zetten.'

De Duitse autofabrikant belandde vorig jaar in het oog van de storm. Amerikaanse autoriteiten brachten toen aan het licht dat Volkswagen in meerdere dieselmodellen sjoemelsoftware had geïnstalleerd om een loopje te nemen met de uitstoottests. De autobouwer moest wereldwijd 11 miljoen auto's terugroepen, waarvan 8,5 miljoen in Europa.

Oud-Eurocommissaris

De adviesgroep komt eind oktober een eerste keer bijeen in Berlijn. Naast Leterme maken onder meer een voormalige rechter bij het Duitse grondwettelijke hof, een vroegere directeur van het Amerikaans federaal milieuagentschap en oud-Europees commissaris voor Klimaat Connie Hedegaard deel uit van de groep.

Bij de Commissie wees men er donderdag op dat de afkoelingsperiode van achttien maanden verstreken is in het geval van Hedegaard. Daarom hoefde de Deense politica geen toelating te vragen.

Uit de pers leerde de Commissie dat Hedegaard geen bestuursfunctie gaat bekleden, maar enkel externe en onafhankelijke expertise zal leveren. Over eventuele vergoedingen heeft de Commissie geen informatie. (BELGA/JVL)

Concreet zal de negenkoppige 'Sustainability Council' de raad van bestuur van de Volkswagen-groep adviseren over 'duurzame mobiliteit, milieubescherming en sociale verantwoordelijkheid'. Ook over 'integriteit, de toekomst van werk en digitalisering' zal de raad expertise kunnen leveren. 'De adviseurs zullen onafhankelijk zijn en niet verplicht om instructies op te volgen', zo maakt Volkswagen duidelijk in een persbericht. 'We zijn heel blij en dankbaar dat we deze uitzonderlijke persoonlijkheden mogen benoemen in onze Sustainability Council', zegt Volkswagen-ceo Matthias Müller. 'Met hun onafhankelijke expertise en aanbevelingen ondersteunen ze onze inspanningen om duurzame ontwikkeling van de Volkswagen Groep in de verf te zetten.'De Duitse autofabrikant belandde vorig jaar in het oog van de storm. Amerikaanse autoriteiten brachten toen aan het licht dat Volkswagen in meerdere dieselmodellen sjoemelsoftware had geïnstalleerd om een loopje te nemen met de uitstoottests. De autobouwer moest wereldwijd 11 miljoen auto's terugroepen, waarvan 8,5 miljoen in Europa. De adviesgroep komt eind oktober een eerste keer bijeen in Berlijn. Naast Leterme maken onder meer een voormalige rechter bij het Duitse grondwettelijke hof, een vroegere directeur van het Amerikaans federaal milieuagentschap en oud-Europees commissaris voor Klimaat Connie Hedegaard deel uit van de groep. Bij de Commissie wees men er donderdag op dat de afkoelingsperiode van achttien maanden verstreken is in het geval van Hedegaard. Daarom hoefde de Deense politica geen toelating te vragen. Uit de pers leerde de Commissie dat Hedegaard geen bestuursfunctie gaat bekleden, maar enkel externe en onafhankelijke expertise zal leveren. Over eventuele vergoedingen heeft de Commissie geen informatie. (BELGA/JVL)