Legendarische wapenfabrikant Colt lijkt na 179 jaar uitgeschoten

Colt 1851 Navy Revolver © .

Na 179 jaar lijkt het doek te vallen voor wapenmaker Colt. Het bedrijf, bekend van bijvoorbeeld de M4- en M16-geweren, heeft faillissement aangevraagd.

De legendarische wapenmaker kampte onder meer met teruglopende verkopen aan de Amerikaanse overheid. Sowieso daalde de omzet zienderogen door een afnemende en veranderende vraag naar het wapentuig, ook in het buitenland. Colt heeft een uitstaande schuld van 500 miljoen dollar, wat gelijk staat aan wat de wapenmaker aan bezittingen heeft, blijkt uit documenten bij de rechtbank in Delaware.

Niet voor eerst in problemen

Het ging al langer niet goed met Colt. In november wist de wapenmaker nog het vege lijf te redden nadat het een lening afsloot ter waarde van 70 miljoen dollar om een rentebetaling te kunnen doen.

Het is overigens niet voor het eerst dat Colt in de problemen komt. In 1842 was de wapenmaker genoodzaakt zijn eerste fabriek in New Jersey te sluiten vanwege tegenvallende verkopen.

Colt Walker

Oprichter Samuel Colt ontwierp daarna in samenwerking met kapitein Samuel Walker de krachtigere ‘Walker’ die gebruikt werd in de strijd tegen de Indianen. Walker bestelde duizend revolvers voor zijn Texas Rangers.

De verkopen van Colt werden verder gestuwd door de Mexicaans-Amerikaanse Oorlog en de Amerikaanse burgeroorlog. Ook de goudkoorts en de snelle kolonisatie van het westen van de Verenigde Staten droegen bij aan het succes van het bedrijf.

Samuel Colt behoorde op een gegeven moment tot de tien rijkste zakenmensen van de Verenigde Staten. Hij overleed in 1862 op 47-jarige leeftijd.

Beroemde gebruikers van zijn revolvers zijn Buffalo Bill Cody, Billy the Kid, generaal George Patton en president Teddy Roosevelt. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content