Lanxess schrapt 45 banen in Kallo
Het chemiebedrijf Lanxess plant een herstructurering in zijn fabriek voor rubberchemicaliën in Kallo. Daardoor komen 45 van de 205 banen op de tocht te staan. Dat meldt het bedrijf in een persbericht
Het chemiebedrijf Lanxess plant een herstructurering in zijn fabriek voor rubberchemicaliën in Kallo. Daardoor komen 45 van de 205 banen op de tocht te staan.
De jobafbouw is het gevolg van ‘het herschikken’ van de productielijnen van vulkanisatieversnellers, die gebruikt worden in de bandenindustrie.
Concreet verhuist de productie van de versneller Vulkacit CZ van Kallo naar de Lanxess-fabriek in het Amerikaanse Bushy Park. Tegelijk wordt de productie van Vulkacit DZ en Vulkacit NZ van Bushy Park naar Kallo overgebracht. Die veranderingen worden in de loop van 2014 gepland.
‘Efficiëntie en slagkracht’
“Door het bundelen van onze productiecapaciteit verhoogt de efficiëntie en de slagkracht van onze fabriek in Kallo”, luidt het in het persbericht. Daarnaast wordt ook het productaanbod in Kallo ‘gestroomlijnd’, om tegemoet te komen aan de hogere vraag naar hoogtechnologische producten in de bandenindustrie. Concreet wordt de productie van vulkanisatieversneller Vulkacit MOZ stopgezet.
Concurrentiedruk
De Lanxess-directie merkt op dat Westerse fabrieken in de sector van de versnellers last hebben van toenemende concurrentiedruk. Lanxess is op de markt van versnellers de enige Westerse onderneming in de top-vijf, naast vooral – goedkope – Aziatische spelers.
De vakbonden werden vrijdagvoormiddag ingelicht over de plannen op een bijzondere ondernemingsraad. Volgende week starten de sociale onderhandelingen. “We gaan proberen om het aantal gedwongen ontslagen zo veel mogelijk te beperken, bijvoorbeeld via vrijwillig brugpensioen”, aldus Guido Verheyden (ACV).
Geen jobs in Duitsland
Begin mei maakte Lanxess al bekend dat het bedrijf extra maatregelen neemt tegen de afnemende vraag. Dat zou gebeuren in het segment ‘performance chemicals’. De groep wil er op ‘middellange en lange termijn het concurrentievermogen van de internationale vestigingen verhogen,’ luidde het.
CEO Axel Heitmann liet begin mei verstaan dat in Duitsland geen banen zouden sneuvelen, waardoor gevreesd werd voor een ontslagronde in België (meer bepaald in Kallo).
Lanxess telt in ons land vier sites.het bedrijf had eerder al de productie in de rubberfabriek in Zwijndrecht voor een maand stilgelegd, als gevolg van een een dalende vraag. Behalve in Kallo (waar Lanxess twee fabrieken heeft) en Zwijndrecht, telt Lanxess ook een fabriek in Lillo.
Terugval automarkt
Het Duitse chemieconcern, dat levert aan de auto- en bandenindustrie, heeft te lijden onder een kwakkelende automarkt. De omzet in het eerste kwartaal viel met 12 procent terug tot 2,1 miljard euro. De groepswinst daalde met 87 procent tot 25 miljoen euro. (Belga/BO)
Lanxess in een notendop
Lanxess werd in 2004 gelanceerd door Bayer. De Duitse chemiereus had toen net zijn basis- en fijnchemie plus een deel van de kunststoffentak afgesplitst. Lanxess (een samentrekking van het Franse lancer en het Engelse success) werd de verzamelnaam voor die veelal ongeschikte en ondermaats presterende activiteiten van Bayer.
Velen twijfelden aan de slaagkansen van het lelijke eendje. Ook de geschokte werknemers van de afgesplitste divisies vreesden het ergste. Zij voelden zich verstoten en minderwaardig aan hun voormalige collega’s bij het prestigieuze Bayer. Ook in de Antwerpse haven leidde de opsplitsing van de installaties tot heel wat tandengeknars, maar Lanxess groeide niettemin uit tot een sterkhouder in de chemiesector.
Lanxess in België
– 1450 werknemers
– Twee vennootschappen: bij Lanxess Rubber nv in Zwijndrecht wordt butylrubber geproduceerd. Lanxess nv in Lillo produceert caprolactam (waaruit polyamide wordt vervaardigd), en in Kallo worden glasvezel en rubberchemicaliën gemaakt.
– België is met zijn vier fabrieken van wereldformaat de tweede belangrijkste productieplaats in Lanxess.
– Sommige fabrieken van Lanxess zijn chemische pioniers in de Antwerpse haven. Butylrubber wordt er al sinds 1963 geproduceerd. Vier jaar later startte Bayer met de productie van caprolactam. In 1973 startte de productie van rubberchemicaliën in Kallo en drie jaar later begon daar ook de productie van glasvezel. (Be.L)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier