Land Invest Group neemt Queen Towers over van Optima

OPTIMA GLOBAL ESTATEGeniet momenteel bescherming tegen schuldeisers. © BELGA
Hans Brockmans
Hans Brockmans redacteur bij Trends

“Het principeakkoord over de verkoop van het project Queen Towers werd al in augustus 2015 gesloten, dus lang voor de problemen bij Optima”, zegt Marc Schaling, de topman van Land Invest Group.

De Antwerpse vastgoedontwikkelaar Land Invest Group heeft het project Queen Towers overgenomen van Optima Global Estate. Op 4 juli 2016 werden Ruben Piqueur, de zoon van Optima-topman Jeroen Piqueur, en Frank Vincent van Optima Global Estate als bestuurders van de nv Queen Towers vervangen door Neerlandsch Bezit, de vennootschap van Marc Schaling, de topman van Land Invest Group.

Optima Global Estate, dat momenteel bescherming geniet tegen schuldeisers, is de vastgoedpoot van de Gentse financiële planner en bank, die zwaar in de problemen raakte. “Het principeakkoord over de verkoop werd al in augustus 2015 gesloten, dus lang voor de problemen bij Optima”, aldus Schaling. “De koop werd definitief in mei. Wij beschouwen onze projecten als een langetermijninvestering, terwijl Optima Global Estate op korte termijn wenst te verkopen. Het project werd uitgesteld door administratieve moeilijkheden. Het past gewoon beter bij ons.”

De Standaard schreef enkele dagen gelden nog dat Optima-topman Jeroen Piqueur het project zou willen doorverkopen aan een andere partij. Dat is ondertussen dus al geruime tijd eerder gebeurd, blijkt uit de notulen van Queen Towers nv, dat zijn zetel verschoof van Optima naar die van Land Invest Group. Optima laat weten dat Piqueur verkeerd geciteerd werd.

Geert Versnick

Het project Queen Towers bestaat uit twee luxueuze appartementsblokken van 90 en 68 meter hoog in de Gentse Koningin Fabiolalaan. Begin 2013 had stad Gent een bouwvergunning geweigerd, maar in beroep werd ze door de deputatie dan toch afgeleverd. De projectontwikkelaar ging in beroep en verkreeg een vergunning van de deputatie van de provincie Oost-Vlaanderen. Verschillende media meldden dat gewezen Optima-bestuurder en gedeputeerde Geert Versnick (Open Vld) dat dossier op provinciaal niveau had verdedigd. De vergunning werd door de Raad voor Vergunningsbetwistingen in april echter vernietigd.

Versnick was, net zoals bij bij Optima, ooit de vaste vertegenwoordiger bij Land Invest Group, maar volgens Schaling is dat sinds enkele maanden niet meer het geval. De publicatie van het ontslag is nog niet gebeurd. In juni nam ook Luc Van den Bossche ontslag als voorzitter van Land Invest Group en Optima Group.

Twee woontorens

In maart 2016 had Optima Global Estate in Queen Towers nv een overeenkomst ingebracht, die door de bedrijfsrevisor werd gewaardeerd op 3 miljoen euro. Het was een contract tussen enerzijds de Stedelijke Ontwikkelingsmaatschappij Fabiolalaan en anderzijds Optima Global Estate en Euro Star, de vastgoedpoot van de NMBS. Het gaf die laatste twee het recht de twee woontorens te ontwikkelen. Eurostation is eigenaar van de grond tot het die na de eventuele bouwvergunning ook doorverkoopt aan Land Invest Group.

Schaling hoopt dat dit snel zal gebeuren. “De Raad voor Vergunningsbetwistingen vernietigde de bouwvergunning, omdat er geen verkavelingsvergunning was”, zegt hij. “Die hebben we intussen wel, hoewel ook daartegen bezwaar is aangetekend. We willen zo snel mogelijk de oorspronkelijke plannen realiseren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content