Hoelang zal het nog duren voor schaliegas in Europa een realiteit is?

Kurt Bock: "Moeilijk te zeggen. Sommigen zeggen dat het zeer lang zal duren om zo'n industrie op te bouwen. Ik geloof dat niet. Onze sector heeft altijd blijk gegeven van een enorme flexibiliteit om snel tot oplossingen te komen. Over de technische component zou ik niet bezorgd zijn. We hebben al 30 jaar het conventionele verticale fracking (het hydraulisch kraken van diepe steenlagen door ze onder hoge druk te injecteren met een mengsel van water en onder meer chemicaliën, nvdr.) gedaan in Duitsland, zonder enig probleem voor het milieu. Ik zie niet waarom het, weliswaar complexere, horizontale fracking voor schaliegas een fundamenteel verschillend verhaal zou zijn. Problemen als waterverbruik en het gebruik van chemicaliën zijn op te lossen. We nemen die bezorgdheden trouwens zeer ernstig."

"We staan nu evenwel voor de strijd om het brede publiek te overtuigen dat we de exploratie en de productie van schaliegas moeten testen. Alles wat ik tot nu toe heb gezien, voedt mijn optimisme dat het op een zeer verantwoorde manier kan worden gedaan. Maar we kunnen dat alleen maar bewijzen als we de toelating hebben het te bewijzen. En dat is nu net het voorwerp van debat in de afzonderlijke EU-lidstaten en op het niveau van de Europese Commissie. In Duitsland bijvoorbeeld krijgen we geen enkele vergunning. De agentschappen die deze industrie zo lang hebben geleid, zijn stilgevallen en zeiden bang te zijn voor het publieke en politieke debat."

Geeft u uzelf en de hele sector niet te veel valse hoop? In Polen hebben energiebedrijven zich al teruggetrokken uit schaliegasprojecten, en misschien onderschat u de publieke weerstand tegen schaliegas. Het zou niet voor het eerst zijn dat de publieke opinie stokken in de wielen steekt.

Kurt Bock: "We zeggen niet dat schaliegas een game changer zal zijn voor de Europese chemische industrie. Dat is vrij duidelijk. We zullen zeker niet de gasprijzen bereiken die je in de VS ziet. Dat is volstrekt onrealistisch. Je moet schaliegas wel durven te plaatsen in het perspectief van andere opportuniteiten. Zo is er bijvoorbeeld in Duitsland een groot enthousiasme over biomassa. Maar biomassa komt voornamelijk uit tarwe, dat enorm veel water vereist om te produceren. Dat is een zeer inefficiënt proces. Het is dus een vooroordeel dat hernieuwbare energiebronnen altijd duurzaam zijn."

"En we zijn ons zeker bewust van het scepticisme, dat ook door sommige ngo's wordt aangewakkerd. Maar op basis van de ervaring die onder meer mijn eigen bedrijf sinds vele jaren heeft opgebouwd, denken we dat het mogelijk is op een verantwoorde en sociaal aanvaardbare manier. Laten we dus testen en dan het debat voeren en als maatschappij beslissen of we het willen of niet. Het zou echt dwaas zijn de mogelijkheid links te laten liggen."

U leest het volledige interview deze week in Trends.

Hoelang zal het nog duren voor schaliegas in Europa een realiteit is?Kurt Bock: "Moeilijk te zeggen. Sommigen zeggen dat het zeer lang zal duren om zo'n industrie op te bouwen. Ik geloof dat niet. Onze sector heeft altijd blijk gegeven van een enorme flexibiliteit om snel tot oplossingen te komen. Over de technische component zou ik niet bezorgd zijn. We hebben al 30 jaar het conventionele verticale fracking (het hydraulisch kraken van diepe steenlagen door ze onder hoge druk te injecteren met een mengsel van water en onder meer chemicaliën, nvdr.) gedaan in Duitsland, zonder enig probleem voor het milieu. Ik zie niet waarom het, weliswaar complexere, horizontale fracking voor schaliegas een fundamenteel verschillend verhaal zou zijn. Problemen als waterverbruik en het gebruik van chemicaliën zijn op te lossen. We nemen die bezorgdheden trouwens zeer ernstig.""We staan nu evenwel voor de strijd om het brede publiek te overtuigen dat we de exploratie en de productie van schaliegas moeten testen. Alles wat ik tot nu toe heb gezien, voedt mijn optimisme dat het op een zeer verantwoorde manier kan worden gedaan. Maar we kunnen dat alleen maar bewijzen als we de toelating hebben het te bewijzen. En dat is nu net het voorwerp van debat in de afzonderlijke EU-lidstaten en op het niveau van de Europese Commissie. In Duitsland bijvoorbeeld krijgen we geen enkele vergunning. De agentschappen die deze industrie zo lang hebben geleid, zijn stilgevallen en zeiden bang te zijn voor het publieke en politieke debat." Geeft u uzelf en de hele sector niet te veel valse hoop? In Polen hebben energiebedrijven zich al teruggetrokken uit schaliegasprojecten, en misschien onderschat u de publieke weerstand tegen schaliegas. Het zou niet voor het eerst zijn dat de publieke opinie stokken in de wielen steekt.Kurt Bock: "We zeggen niet dat schaliegas een game changer zal zijn voor de Europese chemische industrie. Dat is vrij duidelijk. We zullen zeker niet de gasprijzen bereiken die je in de VS ziet. Dat is volstrekt onrealistisch. Je moet schaliegas wel durven te plaatsen in het perspectief van andere opportuniteiten. Zo is er bijvoorbeeld in Duitsland een groot enthousiasme over biomassa. Maar biomassa komt voornamelijk uit tarwe, dat enorm veel water vereist om te produceren. Dat is een zeer inefficiënt proces. Het is dus een vooroordeel dat hernieuwbare energiebronnen altijd duurzaam zijn." "En we zijn ons zeker bewust van het scepticisme, dat ook door sommige ngo's wordt aangewakkerd. Maar op basis van de ervaring die onder meer mijn eigen bedrijf sinds vele jaren heeft opgebouwd, denken we dat het mogelijk is op een verantwoorde en sociaal aanvaardbare manier. Laten we dus testen en dan het debat voeren en als maatschappij beslissen of we het willen of niet. Het zou echt dwaas zijn de mogelijkheid links te laten liggen." U leest het volledige interview deze week in Trends.