De uitspraak van het Europese Hof van Justitie in Luxemburg nadat de Europese Commissie tegen een eerdere uitspraak van het Hof in hoger beroep was gegaan.

De gewijzigde terugbetalingsregeling waar de Commissie bezwaar tegen had gemaakt, en die ING een voordeel van 2 miljard euro opleverde, vormde geen ongeoorloofde staatssteun, oordeelt het Hof.

ING kreeg in 2008 voor 10 miljard euro staatssteun, toen het door de bankencrisis in moeilijkheden kwam. De Europese Commissie ging toen voorlopig akkoord, op voorwaarde dat ING een herstructureringsplan zou indienen. Dat gebeurde een jaar later, maar daarin werd tevens het in 2008 afgesproken rentepercentage dat ING moest betalen verlaagd. Volgens Brussel leverde dat ING een extra staatssteun van 2 miljard euro op.

De Commissie maakte daar bezwaar tegen omdat ING zo'n gunstiger percentage nooit op de vrije kapitaalmarkt gekregen zou hebben. Het Hof verwierp die redenering vorig jaar al, en doet dat nu opnieuw. Het Hof stelt dat de gewijzigde voorwaarden aan de 'economische rationaliteit' voldoen. Een particuliere investeerder zou hetzelfde hebben kunnen bieden, omdat daardoor de vooruitzichten dat hij zijn geld terugkrijgt, zouden toenemen. (Belga/BO)

De uitspraak van het Europese Hof van Justitie in Luxemburg nadat de Europese Commissie tegen een eerdere uitspraak van het Hof in hoger beroep was gegaan. De gewijzigde terugbetalingsregeling waar de Commissie bezwaar tegen had gemaakt, en die ING een voordeel van 2 miljard euro opleverde, vormde geen ongeoorloofde staatssteun, oordeelt het Hof. ING kreeg in 2008 voor 10 miljard euro staatssteun, toen het door de bankencrisis in moeilijkheden kwam. De Europese Commissie ging toen voorlopig akkoord, op voorwaarde dat ING een herstructureringsplan zou indienen. Dat gebeurde een jaar later, maar daarin werd tevens het in 2008 afgesproken rentepercentage dat ING moest betalen verlaagd. Volgens Brussel leverde dat ING een extra staatssteun van 2 miljard euro op. De Commissie maakte daar bezwaar tegen omdat ING zo'n gunstiger percentage nooit op de vrije kapitaalmarkt gekregen zou hebben. Het Hof verwierp die redenering vorig jaar al, en doet dat nu opnieuw. Het Hof stelt dat de gewijzigde voorwaarden aan de 'economische rationaliteit' voldoen. Een particuliere investeerder zou hetzelfde hebben kunnen bieden, omdat daardoor de vooruitzichten dat hij zijn geld terugkrijgt, zouden toenemen. (Belga/BO)