De LNG-terminal van Fluxys in Zeebrugge wordt een belangrijke overslagplaats voor vloeibaar aardgas uit Rusland. Fluxys heeft daarover een contract getekend met het Russische Yamal LNG. Het contract kan een verdubbeling betekenen van de LNG-trafiek in Zeebrugge.

'Belangrijke stap'

De algemeen directeur van Yamal LNG, Evgeniy Kot, noemt het contract een belangrijke stap in de ontwikkeling van het Yamal LNG-project. "Een overslagplatform in Noordwest-Europa is een sleutelelement in onze vervoers- en logistieke keten". Yamal LNG is voor zestig procent in handen van de Russische gasproducent Novatek, en voor telkens twintig procent in het Chinese CNPC en het Franse Total.

Volgens gedelegeerd bestuurder Joachim Coens is het contract absoluut belangrijk voor de haven. "Het betekent voor ons belangrijke bijkomende trafiek die de aardgashub versterkt. Het versterkt de positie van de haven."

Ook Fluxys is tevreden, zegt topman Pascal De Buck van Fluxys België. "We zijn bijzonder tevreden dat we met Yamal LNG de veelzijdigheid van de LNG-terminal in Zeebrugge opnieuw een niveau hoger kunnen tillen. Dankzij de goede samenwerking met energieregulator CREG heeft een passend regulerend kader kunnen vorm krijgen voor de nieuwe overslagdiensten die we aanbieden. Dankzij dit langetermijncontract met een ambitieuze LNG-leverancier ruimen we baan voor een nieuwe aanzienlijke investering in de terminal. En met een overslagcapaciteit van 8 miljoen ton per jaar zal het scheepsverkeer voor de haven van Zeebrugge merkbaar toenemen."

Coens benadrukt dat het contract de haven extra scheepsbewegingen zal opleveren.

Twintig jaar

Yamal LNG en Fluxys LNG hebben een contract van twintig jaar ondertekend voor de overslag van een volume LNG tot 8 miljoen ton per jaar in de haven van Zeebrugge. "Als Yamal de capaciteit ten volle benut, gaat het om een verdubbeling van de LNG-trafiek in Zeebrugge", aldus een Fluxys-woordvoerder.

Het contract verzekert het aardgasinfrastructuurbedrijf van 50 miljoen euro inkomsten per jaar, over een periode van twintig jaar. Yamal LNG wordt zo de vierde langetermijnspeler op de LNG-terminal, naast Eni, EDF en GDF Suez.

Gas uit Yamal

Yamal LNG zal Zeebrugge gebruiken als overslagplaats, om vanuit het schiereiland Yamal (in het noordwesten van Siberië) Azië te bevoorraden met vloeibaar aardgas. Tijdens de zomer kan Yamal LNG zijn afnemers bevoorraden via de noordelijke zeeroute, maar in de winter niet. In de winter zullen de schepen - methaantankers die ook uitgerust zijn als ijsbrekers - afvaren naar Zeebrugge. Daar zal de overslag van de LNG gebeuren naar conventionele LNG-schepen, die dan naar Azië varen. De eerste LNG-tankers van Yamal zouden in 2019 afvaren naar Zeebrugge.

Met het oog op de extra trafiek van Siberisch gas gaat Fluxys nu een vijfde opslagtank bouwen in Zeebrugge. Een tweede pier wordt momenteel al gebouwd, en zal eind dit jaar klaar zijn. Die steiger zal ook geschikt zijn voor de ontvangst van kleinere schepen.

(Belga/NS)

De LNG-terminal van Fluxys in Zeebrugge wordt een belangrijke overslagplaats voor vloeibaar aardgas uit Rusland. Fluxys heeft daarover een contract getekend met het Russische Yamal LNG. Het contract kan een verdubbeling betekenen van de LNG-trafiek in Zeebrugge.De algemeen directeur van Yamal LNG, Evgeniy Kot, noemt het contract een belangrijke stap in de ontwikkeling van het Yamal LNG-project. "Een overslagplatform in Noordwest-Europa is een sleutelelement in onze vervoers- en logistieke keten". Yamal LNG is voor zestig procent in handen van de Russische gasproducent Novatek, en voor telkens twintig procent in het Chinese CNPC en het Franse Total.Volgens gedelegeerd bestuurder Joachim Coens is het contract absoluut belangrijk voor de haven. "Het betekent voor ons belangrijke bijkomende trafiek die de aardgashub versterkt. Het versterkt de positie van de haven." Ook Fluxys is tevreden, zegt topman Pascal De Buck van Fluxys België. "We zijn bijzonder tevreden dat we met Yamal LNG de veelzijdigheid van de LNG-terminal in Zeebrugge opnieuw een niveau hoger kunnen tillen. Dankzij de goede samenwerking met energieregulator CREG heeft een passend regulerend kader kunnen vorm krijgen voor de nieuwe overslagdiensten die we aanbieden. Dankzij dit langetermijncontract met een ambitieuze LNG-leverancier ruimen we baan voor een nieuwe aanzienlijke investering in de terminal. En met een overslagcapaciteit van 8 miljoen ton per jaar zal het scheepsverkeer voor de haven van Zeebrugge merkbaar toenemen."Coens benadrukt dat het contract de haven extra scheepsbewegingen zal opleveren.Yamal LNG en Fluxys LNG hebben een contract van twintig jaar ondertekend voor de overslag van een volume LNG tot 8 miljoen ton per jaar in de haven van Zeebrugge. "Als Yamal de capaciteit ten volle benut, gaat het om een verdubbeling van de LNG-trafiek in Zeebrugge", aldus een Fluxys-woordvoerder. Het contract verzekert het aardgasinfrastructuurbedrijf van 50 miljoen euro inkomsten per jaar, over een periode van twintig jaar. Yamal LNG wordt zo de vierde langetermijnspeler op de LNG-terminal, naast Eni, EDF en GDF Suez. Yamal LNG zal Zeebrugge gebruiken als overslagplaats, om vanuit het schiereiland Yamal (in het noordwesten van Siberië) Azië te bevoorraden met vloeibaar aardgas. Tijdens de zomer kan Yamal LNG zijn afnemers bevoorraden via de noordelijke zeeroute, maar in de winter niet. In de winter zullen de schepen - methaantankers die ook uitgerust zijn als ijsbrekers - afvaren naar Zeebrugge. Daar zal de overslag van de LNG gebeuren naar conventionele LNG-schepen, die dan naar Azië varen. De eerste LNG-tankers van Yamal zouden in 2019 afvaren naar Zeebrugge. Met het oog op de extra trafiek van Siberisch gas gaat Fluxys nu een vijfde opslagtank bouwen in Zeebrugge. Een tweede pier wordt momenteel al gebouwd, en zal eind dit jaar klaar zijn. Die steiger zal ook geschikt zijn voor de ontvangst van kleinere schepen. (Belga/NS)