Ook een paar prominent in Vlaanderen aanwezige bedrijven zoals ArcelorMittal, GDF Suez, BASF, Bayer en Solvay financierden volgens het rapport Amerika's meest prominente klimaatontkenners.

CAN Europe maakte een analyse van de gegevens van de federale kiescommissie van de Verenigde Staten. Daarbij werden zeer gerichte financieringsstromen van enkele van Europa's grootste vervuilers blootgelegd.

Volgens het rapport probeerden die bedrijven de Amerikaanse klimaat- en energiewetgeving te beïnvloeden door kandidaten te financieren die zich verzetten tegen een Amerikaans klimaatbeleid.

Zo steunden de grote Europese broeikasgasuitstoters Lafarge, GDF Suez, EON, BP, BASF, Bayer, Solvay en ArcelorMittal voor 240.200 dollar (ongeveer 172.000 euro) senatoren die de klimaatwetgeving blokkeerden. Dat bedrag komt overeen met bijna 80 procent van het geld dat deze bedrijven spendeerden in de senaatsverkiezingen van 2010.

Volgens Bond Beter Leefmilieu (BBL), een van de 130 ngo's die deel uitmaken van het klimaatactienetwerk, verzetten net diezelfde bedrijven zich tegen een ambitieuzer Europees klimaatbeleid "zolang er in de VS geen doeltreffender klimaatbeleid wordt gevoerd".

"Hier bij ons vertellen bedrijven zoals GDF Suez dat ze er alles aan willen doen om de strijd aan te gaan tegen de klimaatverandering. Nu blijkt dat zij er alles aan doen om die strijd te kelderen en er daarbij zelfs niet voor terugdeinzen om klimaatontkenners te financieren", aldus Sara Van Dyck van BBL.

Ook een paar prominent in Vlaanderen aanwezige bedrijven zoals ArcelorMittal, GDF Suez, BASF, Bayer en Solvay financierden volgens het rapport Amerika's meest prominente klimaatontkenners. CAN Europe maakte een analyse van de gegevens van de federale kiescommissie van de Verenigde Staten. Daarbij werden zeer gerichte financieringsstromen van enkele van Europa's grootste vervuilers blootgelegd. Volgens het rapport probeerden die bedrijven de Amerikaanse klimaat- en energiewetgeving te beïnvloeden door kandidaten te financieren die zich verzetten tegen een Amerikaans klimaatbeleid. Zo steunden de grote Europese broeikasgasuitstoters Lafarge, GDF Suez, EON, BP, BASF, Bayer, Solvay en ArcelorMittal voor 240.200 dollar (ongeveer 172.000 euro) senatoren die de klimaatwetgeving blokkeerden. Dat bedrag komt overeen met bijna 80 procent van het geld dat deze bedrijven spendeerden in de senaatsverkiezingen van 2010. Volgens Bond Beter Leefmilieu (BBL), een van de 130 ngo's die deel uitmaken van het klimaatactienetwerk, verzetten net diezelfde bedrijven zich tegen een ambitieuzer Europees klimaatbeleid "zolang er in de VS geen doeltreffender klimaatbeleid wordt gevoerd". "Hier bij ons vertellen bedrijven zoals GDF Suez dat ze er alles aan willen doen om de strijd aan te gaan tegen de klimaatverandering. Nu blijkt dat zij er alles aan doen om die strijd te kelderen en er daarbij zelfs niet voor terugdeinzen om klimaatontkenners te financieren", aldus Sara Van Dyck van BBL.