De kleinhandel krijgt rake klappen door de groei van baanwinkels en het autoluw worden van steden. In vijf jaar tijd zijn er net geen zestig procent meer stopzettingen. Dat blijkt volgens Het Nieuwsblad op Zondag uit een onderzoek in opdracht van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ).

"Tijdens de eerste acht maand van 2008 stopten er 4.920 zaken", zegt Christine Mattheeuws van het NSZ. "Dit jaar zitten we al aan 7.824 stuks. Dat is een stijging van maar liefst 59 procent." Het aantal faillissementen nam in diezelfde periode met ongeveer dertig procent toe. Volgens de organisatie zijn er verschillende redenen voor het feit dat zo veel bakkers, krantenwinkels, bloemisten,... de handdoek in de ring werpen. "De kleinhandel heeft het om te beginnen almaar moeilijker om op te boksen tegen het toenemend aantal baanwinkels en de grote ketens die zich vestigen aan de rand van steden en gemeenten", luidt het.

Ook het autoluw maken van het centrum speelt volgens het NSZ een rol. "Parkeerplaatsen verdwijnen of worden betalend, terwijl klanten nu eenmaal graag op wandelafstand van een winkel hun wagen gratis parkeren. Zoiets is natuurlijk nefast voor de sector." (Belga/SD)

De kleinhandel krijgt rake klappen door de groei van baanwinkels en het autoluw worden van steden. In vijf jaar tijd zijn er net geen zestig procent meer stopzettingen. Dat blijkt volgens Het Nieuwsblad op Zondag uit een onderzoek in opdracht van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ)."Tijdens de eerste acht maand van 2008 stopten er 4.920 zaken", zegt Christine Mattheeuws van het NSZ. "Dit jaar zitten we al aan 7.824 stuks. Dat is een stijging van maar liefst 59 procent." Het aantal faillissementen nam in diezelfde periode met ongeveer dertig procent toe. Volgens de organisatie zijn er verschillende redenen voor het feit dat zo veel bakkers, krantenwinkels, bloemisten,... de handdoek in de ring werpen. "De kleinhandel heeft het om te beginnen almaar moeilijker om op te boksen tegen het toenemend aantal baanwinkels en de grote ketens die zich vestigen aan de rand van steden en gemeenten", luidt het.Ook het autoluw maken van het centrum speelt volgens het NSZ een rol. "Parkeerplaatsen verdwijnen of worden betalend, terwijl klanten nu eenmaal graag op wandelafstand van een winkel hun wagen gratis parkeren. Zoiets is natuurlijk nefast voor de sector." (Belga/SD)