‘Kleine Bankia-aandeelhouder betaalt de rekening’

© belga

Met de noodlijdende Spaanse bank Bankia is het nog slechter gesteld dan aanvankelijk gedacht werd. De kleine aandeelhouder dreigt de rekening te zullen betalen.

Met de noodlijdende Spaanse bank Bankia is het nog slechter gesteld dan aanvankelijk gedacht werd. De kleine aandeelhouder dreigt de rekening te zullen betalen.

Het aandeel Bankia zakte donderdag op de beurs van Madrid met ruim 19 procent tot 0,55 euro. Die pijnlijke duik heeft te maken met de forse afwaardering van de bank met 4,2 miljard euro door het Spaanse reddingsfonds. Met de moedermaatschappij Banco Financiero y de Ahorros (BFA), die een negatieve waardering van 10,4 miljard euro te slikken krijgt, is het nog slechter gesteld.

Volgens een bron bij het persagentschap Reuters verwacht Bankia vrijdag een kapitaalinjectie van 18 miljard euro van de Europese overheid, en volgt er een kapitaalverhoging in de eerste helft van januari 2013. Daardoor dreigen de huidige aandeelhouders vrijwel hun volledige investering te verliezen. Dat was eerder al het geval in Ierland, waar de aandeelhouders van Anglo Irish Bank na een reddingsplan én een nationalisering van de bank in januari 2009 met lege handen achterbleven.

Volgens de (anonieme) bron bij Reuters staat de kleine aandeelhouder van Bankia nu hetzelfde lot te wachten: “Het is nog te vroeg om te zeggen hoeveel de aandeelhouders precies zullen overhouden, maar zeker is dat het zeer weinig wordt.” “Het zal een louter symbolisch bedrag zijn”, aldus de bron. Het definitieve cijfer zou bekendgemaakt worden in januari, wanneer de kapitaalverhoging plaatsvindt.

Honderdduizenden Spanjaarden, onder wie ook een aantal gepensioneerden met een beperkte kennis van financiële producten, hebben hun spaargeld – na de beursintroductie in juli 2011 – geïnvesteerd in Bankia-aandelen. De aandelen zijn sindsdien met ruim 80 procent gekelderd.

Bankia werd in 2010 opgericht na een fusie van zeven regionale spaarbanken: Caja Madrid, Bancaja, La Caja de Canarias, Caja de Ávila, Caixa Laietana, Caja Segovia en Caja Rioja. (Reuters/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content