KBC verkocht vorig jaar bijna 2,3 miljoen aandelen die de bank bezat in UCB. Die verkoop leidde tot een verlies van ongeveer 36,2 miljoen euro. De minwaarde werd evenwel al in 2008 geboekt.

De bank werd in februari 2007 aandeelhouder van de geneesmiddelenproducent. Ze kocht toen de bijna 2,3 miljoen aandelen voor 48,75 euro per stuk. Dat kwam toen neer op een korting van 1,5 procent op de beurskoers. Maar sindsdien haalde het UCB-aandeel nooit meer die hoge koers. Vorig jaar verkocht KBC tijdens twee grote operaties, in mei en september, het grootste deel van het belang.

De vrienden van de familie Janssen

In het najaar van 2006 kocht UCB de Duitse geneesmiddelenproducent Schwarz Pharma. Die overname werd gedeeltelijk via de uitgifte van nieuwe aandelen betaald. De controlerende aandeelhouder van UCB is Financière de Tubize. Dat beursvehikel wordt gecontroleerd door de familie Janssen. De familie Janssen is een van de meest gefortuneerde van het land, met ook belangen in Sofina en Solvay.

De familie Janssen vreesde voor een te grote verwatering van haar belang in UCB. Ze zocht en vond de steun van bevriende partijen. Die kochten in februari 2007 13,9 miljoen aandelen tegen de prijs van 48,75 euro per aandeel. Bij die bevriende partijen behoorde dus KBC. Zij sloten een onderling aandeelhoudersakkoord dat vorig jaar verviel.

Bij de bevriende partijen vinden we ook Bank Degroof en de familie Lhoist van het gelijknamige kalkimperium. Ook de AB InBev- families de Spoelberch (drie miljoen UCB-aandelen), Van Damme en Van der Straten Ponthoz (nog eens drie miljoen UCB-aandelen) werden aandeelhouders. De AB InBev-families verwierven zes miljoen aandelen, maar dat gebeurde deels ook later, toen de koers van het UCB-aandeel al was gezakt.

Alexandre Van Damme, AB InBev-bestuurder, en ook bestuurder bij UCB, neemt alvast ontslag uit de raad van bestuur bij de geneesmiddelenproducent. Dat is een jaar vroeger dan zijn voorziene termijn (tot in 2013). Samen met de aankondiging van het vervroegde ontslag, verkocht Pharmahold (de holding waarin de AB InBev-families hun UCB belang groeperen) half maart 743.878 aandelen voor 32,87 euro per stuk. Wellicht werd ook op deze verkoop een verlies gerealiseerd. De familie de Spoelberch kocht in 2007 2,9 miljoen van haar drie miljoen aandelen tegen een gemiddelde prijs van 43,4 euro.

Wolfgang Riepl

KBC verkocht vorig jaar bijna 2,3 miljoen aandelen die de bank bezat in UCB. Die verkoop leidde tot een verlies van ongeveer 36,2 miljoen euro. De minwaarde werd evenwel al in 2008 geboekt. De bank werd in februari 2007 aandeelhouder van de geneesmiddelenproducent. Ze kocht toen de bijna 2,3 miljoen aandelen voor 48,75 euro per stuk. Dat kwam toen neer op een korting van 1,5 procent op de beurskoers. Maar sindsdien haalde het UCB-aandeel nooit meer die hoge koers. Vorig jaar verkocht KBC tijdens twee grote operaties, in mei en september, het grootste deel van het belang. De vrienden van de familie Janssen In het najaar van 2006 kocht UCB de Duitse geneesmiddelenproducent Schwarz Pharma. Die overname werd gedeeltelijk via de uitgifte van nieuwe aandelen betaald. De controlerende aandeelhouder van UCB is Financière de Tubize. Dat beursvehikel wordt gecontroleerd door de familie Janssen. De familie Janssen is een van de meest gefortuneerde van het land, met ook belangen in Sofina en Solvay. De familie Janssen vreesde voor een te grote verwatering van haar belang in UCB. Ze zocht en vond de steun van bevriende partijen. Die kochten in februari 2007 13,9 miljoen aandelen tegen de prijs van 48,75 euro per aandeel. Bij die bevriende partijen behoorde dus KBC. Zij sloten een onderling aandeelhoudersakkoord dat vorig jaar verviel. Bij de bevriende partijen vinden we ook Bank Degroof en de familie Lhoist van het gelijknamige kalkimperium. Ook de AB InBev- families de Spoelberch (drie miljoen UCB-aandelen), Van Damme en Van der Straten Ponthoz (nog eens drie miljoen UCB-aandelen) werden aandeelhouders. De AB InBev-families verwierven zes miljoen aandelen, maar dat gebeurde deels ook later, toen de koers van het UCB-aandeel al was gezakt. Alexandre Van Damme, AB InBev-bestuurder, en ook bestuurder bij UCB, neemt alvast ontslag uit de raad van bestuur bij de geneesmiddelenproducent. Dat is een jaar vroeger dan zijn voorziene termijn (tot in 2013). Samen met de aankondiging van het vervroegde ontslag, verkocht Pharmahold (de holding waarin de AB InBev-families hun UCB belang groeperen) half maart 743.878 aandelen voor 32,87 euro per stuk. Wellicht werd ook op deze verkoop een verlies gerealiseerd. De familie de Spoelberch kocht in 2007 2,9 miljoen van haar drie miljoen aandelen tegen een gemiddelde prijs van 43,4 euro. Wolfgang Riepl