De bank-verzekeraar mikt voor 2018 op een toename van het Bekgische bbp met 1,6 procent tegenover 1,9 procent bij een eerdere prognose. Met een verwachte groei van 1,6 procent zit KBC duidelijk onder de meeste andere prognoses, die rond de 1,8 procent liggen.

De economen van KBC houden in ieder geval rekening met een 'serieuze afkoeling' van de economie dit jaar, zegt hoofdeconoom Jan Van Hove. De bank verwijst daarvoor naar het verzwakkend sentiment en de vele politieke onzekerheden wereldwijd en in Europa. "Kijk maar naar de verkiezingsuitslag in Italië," aldus de hoofdeconoom.

Dat negatief sentiment wordt ook gevoeld in de contacten met ondernemers. "Er is nog expansie, maar de ondernemers zeggen dat ze beginnen de afzwakking te voelen", zegt Van Hove.

Ook de dreigende handelsconflicten wereldwihd wegen op de erg open Belgische economie, net als de zwakke dollar en de stijgende olieprijzen.

"Dure olie heeft een negatief effect op onze handelsbalans en op onze erg energie-intensieve economie", verduidelijkt de hoofdeconoom van de KBC.

Positief voor de Belgische economie zijn de consumptie-uitgaven van de gezinnen en de investeringen van de bedrijven, die beide op peil blijven.

Voor 2019 heeft KBC de groeiprognoses voor de Belgische economie eveneens naar beneden bijgesteld: van 1,7 naar 1,5 procent.

De bank-verzekeraar mikt voor 2018 op een toename van het Bekgische bbp met 1,6 procent tegenover 1,9 procent bij een eerdere prognose. Met een verwachte groei van 1,6 procent zit KBC duidelijk onder de meeste andere prognoses, die rond de 1,8 procent liggen. De economen van KBC houden in ieder geval rekening met een 'serieuze afkoeling' van de economie dit jaar, zegt hoofdeconoom Jan Van Hove. De bank verwijst daarvoor naar het verzwakkend sentiment en de vele politieke onzekerheden wereldwijd en in Europa. "Kijk maar naar de verkiezingsuitslag in Italië," aldus de hoofdeconoom.Dat negatief sentiment wordt ook gevoeld in de contacten met ondernemers. "Er is nog expansie, maar de ondernemers zeggen dat ze beginnen de afzwakking te voelen", zegt Van Hove. Ook de dreigende handelsconflicten wereldwihd wegen op de erg open Belgische economie, net als de zwakke dollar en de stijgende olieprijzen. "Dure olie heeft een negatief effect op onze handelsbalans en op onze erg energie-intensieve economie", verduidelijkt de hoofdeconoom van de KBC. Positief voor de Belgische economie zijn de consumptie-uitgaven van de gezinnen en de investeringen van de bedrijven, die beide op peil blijven. Voor 2019 heeft KBC de groeiprognoses voor de Belgische economie eveneens naar beneden bijgesteld: van 1,7 naar 1,5 procent.