KBC verkoopt zijn Russische bankdochter Absolut Bank aan een groep van Russische bedrijven. De verkoopprijs bedraagt 300 miljoen euro. Daarnaast wordt de integrale KBC-funding die momenteel bij Absolut Bank geplaatst is voor een bedrag van 700 miljoen euro, terugbetaald. De transactie zal voor KBC ongeveer 300 miljoen euro aan kapitaal vrijmaken, luidt het in het persbericht.

De groep Russische bedrijven die Absolut Bank zal inlijven, beheert de activa van BLAGOSOSTOYANIE, het op een na grootste private pensioenfonds in Rusland.

Er wordt volgens het persbericht niet geraakt aan de naam, het personeel en het management van de bank. Wellicht zal alles rond zijn in het tweede kwartaal van 2013.

Op de resultaten van dit jaar zal de transactie "geen noemenswaardige invloed hebben", voor volgend jaar verwacht de groep een negatieve impact van circa 100 miljoen euro op het geconsolideerde resultaat.

Herstructureringsplan

KBC moest Absolut verkopen in het kader van een Europees herstructureringsplan. CEO Johan Thijs spreekt van "een volgende belangrijke stap in de uitvoering van de afspraak met de Europese Commissie om activa te desinvesteren die niet tot de kernactiviteiten of kernlanden van KBC behoren".

KBC gaat zich concentreren op particulieren en kmo's in de kernmarkten België en Centraal- en Oost-Europa en verlaagt risicogewogen activa.

KBC verkoopt zijn Russische bankdochter Absolut Bank aan een groep van Russische bedrijven. De verkoopprijs bedraagt 300 miljoen euro. Daarnaast wordt de integrale KBC-funding die momenteel bij Absolut Bank geplaatst is voor een bedrag van 700 miljoen euro, terugbetaald. De transactie zal voor KBC ongeveer 300 miljoen euro aan kapitaal vrijmaken, luidt het in het persbericht. De groep Russische bedrijven die Absolut Bank zal inlijven, beheert de activa van BLAGOSOSTOYANIE, het op een na grootste private pensioenfonds in Rusland. Er wordt volgens het persbericht niet geraakt aan de naam, het personeel en het management van de bank. Wellicht zal alles rond zijn in het tweede kwartaal van 2013. Op de resultaten van dit jaar zal de transactie "geen noemenswaardige invloed hebben", voor volgend jaar verwacht de groep een negatieve impact van circa 100 miljoen euro op het geconsolideerde resultaat. Herstructureringsplan KBC moest Absolut verkopen in het kader van een Europees herstructureringsplan. CEO Johan Thijs spreekt van "een volgende belangrijke stap in de uitvoering van de afspraak met de Europese Commissie om activa te desinvesteren die niet tot de kernactiviteiten of kernlanden van KBC behoren". KBC gaat zich concentreren op particulieren en kmo's in de kernmarkten België en Centraal- en Oost-Europa en verlaagt risicogewogen activa.