De betaling maakt deel uit van het afbetalingsplan van de Vlaamse overheidssteun dat KBC is overeengekomen met de Europese Commissie. KBC moet in de periode 2014-2020 het uitstaande saldo van 2,33 miljard euro vereffenen. Dat gebeurt in principe in zeven gelijke jaarlijkse schijven van 0,33 miljard euro, plus de boetepremie van 50 procent.

De betaling die KBC nu uitvoert, moest voor eind dit jaar gebeuren. Daarom zegt de bank-verzekeraar in zijn persbericht dat hij de overheidssteun "vroeger dan voorzien" terugbetaalt.

KBC kreeg in de financiële crisis voor 7 miljard euro overheidssteun, 3,5 miljard van de federale en 3,5 miljard van de Vlaamse overheid. Eind 2012 betaalde KBC de federale overheid volledig terug. Midden vorig jaar werd een eerste grote schijf van 1,17 miljard euro, plus 0,58 miljard euro boetepremie, aan de Vlaamse regionale overheid afgelost. Na de betaling van vandaag moet KBC nog 2 miljard euro steun terugstorten aan Vlaanderen. Inclusief de boetepremie komt dat neer op een bedrag van 3 miljard euro.

De terugbetaling gebeurt met de instemming van de Nationale Bank van België. In zijn persbericht meldt KBC dat de toezichthouder de Vlaamse bank-verzekeraar een permanente minimale Bazel III-kapitaalratio van 9,25 procent oplegt. Die ratio bedroeg 11,4 procent op 30 september 2013.

Ook na de terugbetaling aan de Vlaamse overheid, en rekening houdende met de forse provisies die KBC moet nemen op Ierland, verwacht de bank een solide buffer boven die 9,25 procent te behouden.

KBC kondigde eerder aan dat het in het vierde kwartaal voor 775 miljoen euro aan provisies zal opzijzetten voor slechte kredieten in Ierland. Dat betekent dat de volledige stroppenpot voor Ierland over 2013 zal oplopen tot boven het miljard euro. Een jaar geleden was KBC er nog van overtuigd dat 500 miljoen euro provisies zouden volstaan. Ook voor 2014 voorziet KBC tot 200 miljoen euro extra provisies op Ierland.

De betaling maakt deel uit van het afbetalingsplan van de Vlaamse overheidssteun dat KBC is overeengekomen met de Europese Commissie. KBC moet in de periode 2014-2020 het uitstaande saldo van 2,33 miljard euro vereffenen. Dat gebeurt in principe in zeven gelijke jaarlijkse schijven van 0,33 miljard euro, plus de boetepremie van 50 procent. De betaling die KBC nu uitvoert, moest voor eind dit jaar gebeuren. Daarom zegt de bank-verzekeraar in zijn persbericht dat hij de overheidssteun "vroeger dan voorzien" terugbetaalt. KBC kreeg in de financiële crisis voor 7 miljard euro overheidssteun, 3,5 miljard van de federale en 3,5 miljard van de Vlaamse overheid. Eind 2012 betaalde KBC de federale overheid volledig terug. Midden vorig jaar werd een eerste grote schijf van 1,17 miljard euro, plus 0,58 miljard euro boetepremie, aan de Vlaamse regionale overheid afgelost. Na de betaling van vandaag moet KBC nog 2 miljard euro steun terugstorten aan Vlaanderen. Inclusief de boetepremie komt dat neer op een bedrag van 3 miljard euro. De terugbetaling gebeurt met de instemming van de Nationale Bank van België. In zijn persbericht meldt KBC dat de toezichthouder de Vlaamse bank-verzekeraar een permanente minimale Bazel III-kapitaalratio van 9,25 procent oplegt. Die ratio bedroeg 11,4 procent op 30 september 2013. Ook na de terugbetaling aan de Vlaamse overheid, en rekening houdende met de forse provisies die KBC moet nemen op Ierland, verwacht de bank een solide buffer boven die 9,25 procent te behouden. KBC kondigde eerder aan dat het in het vierde kwartaal voor 775 miljoen euro aan provisies zal opzijzetten voor slechte kredieten in Ierland. Dat betekent dat de volledige stroppenpot voor Ierland over 2013 zal oplopen tot boven het miljard euro. Een jaar geleden was KBC er nog van overtuigd dat 500 miljoen euro provisies zouden volstaan. Ook voor 2014 voorziet KBC tot 200 miljoen euro extra provisies op Ierland.